Kerti növények

Macskahere virág (Phlomis)

A macskahere feltűnő szépségű, egész nyáron virágzó növény.

Macskahere jellemzői

A macskaherefajok a Földközi-tenger vidékén és Nyugat-Ázsiában honosak. Nagyméretű ajakos virágaik a nálunk élő árvacsalánnal való rokonságról árulkodnak. Az aránylag nagy, lándzsás levelek egyes fajok esetében gyapjasak vagy szőrösek, és korán kihajtanak. A macskahere napos, meleg, sót forró helyen is jól érzi magát és rendszeresen virágzik.

Az aranylevelű macskahere (Phlomis chrysopbylla) a legkényesebb faj; csak védett, meleg helyre ültessük. Bokorszerűen fejlődik, 1,3 m magasra nő. Hatalmas, sárgás-fehér örvös virágzatai júniustól augusztusig nyílnak.

A cserjés macskahere (Phlomis puticosa) az előző fajhoz hasonló, de annál jóval fagytűrőbb növény, 3 cm átmérőjű sárgásfehér ajakos virágai júniustól júliusig nyílnak és tömött örvekben a virágzati szárak végén helyezkednek el.

A kis-ázsiai macskahere (Phlomis russeliana) a legismertebb és leggyakrabban ültetett macskaherefaj. 0,8- 1 m-es magasságával úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt árvacsalán. A nem virágzó hajtások sűrű talajtakaró szőnyeget alkotnak. A szárakon soronként elhelyezkedő, koszorúhoz hasonlóan tömött örvekben álló, sárga ajakos virágai júniustól júliusig nyílnak. Mutatós termései télen is díszítik a növényt.

A gumós macskahere (Phlomis tuberosa) nevét a gyöktörzsén képződő gumókról kapta. Ez a faj 1,5 m magasra nő, szárai függőlegesen állnak. Egymás fölött tömött örvekben elhelyezkedő, rózsaszín-bíbor-ibolyaszínű, belső részükön fehér, szakállas virágai májustól júniusig nyílnak.

macskahere virág

Macskahere ültetése

A macskahere egyedül is feltűnő dísz. Az aranylevelű macskaherét szinte kizárólag szoliterként ültetik, de a többi fajt jól társíthatjuk más növényekkel. Évelőágyásba főnövényként ültethetjük, szép kontrasztot ad más alacsony, szélesen növő növényekkel. Nagyobb sziklakertbe főként a kis-ázsiai macskaherét ültetik, mivel lombozata elfedi a talajt. Cserjesávok szélén meleg helyen és száraz nyári talajon jól érzi magát a gumós macskahere, ha elegendő fényhez jut.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ásóvillával mélyen lazítsuk fel a talajt, közben szedjük ki belőle a gyomokat és a köveket.

2. Keverjünk a talajhoz komposztot, és gereblyézzük simára az ágyás felszínét. A palántákat ültetés előtt bőségesen öntözzük meg.

3. Ültetőkanállal ássunk megfelelő nagyságú ültetőgödröket. A tőtávolság a fajok méretétől függően 50-80 cm legyen.

4. Helyezzük a palántákat a gödrökbe. Töltsünk földet a gyökérlabda köré, és kézzel nyomkodjuk meg.

5. Óvatosan öntözzük meg a növényeket. Szárazság idején rendszeresen öntözzük meg őket, de talajuk soha ne legyen túl nyirkos.

Macskahere virág gondozása

A macskahere fajták egyszerűen gondozható évelő növények. Májustól augusztusig virágzik. Napos, meleg, kissé védett helyen érzi jól magát. Humuszos, jó vízáteresztő talajt kíván, átlagos tápanyag tartalommal  Jó, ha a talaj kissé száraz.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Áprilisban ültessük el. A begyökeresedett tövekről vágjuk le a terméseket, és komposztáljuk őket. Szaporításhoz ássuk ki a gyöktörzset, és vágjuk több részre. Minél előbb ültessük el őket, majd komposzttal takarjuk felettük a talajt.

Nyár – gondozás

Hosszan tartó szárazság idején öntözzük meg a növényeket. Az elnyílt virágokat ne vágjuk le, a termések ősszel és télen is díszítik a kertet.

Ősz- ültetés és fagyvédelem

Ilyenkor is elültethetjük a vásárolt palántákat, és az idősebb növények tövét több részre oszthatjuk. Az első fagyok beállta előtt lombbal takarjuk az évelőket, az érzékenyebb fajokra helyezzünk fenyőgallyakat.

Kártevők és betegségek

A macskaherét ritkán támadják meg kártevők és betegségek. Száraz, meleg időben levéltetvek lephetik el, amelyek a növényi nedvet szívogatják. Vízzel mossuk le a kártevőket, vagy kenőszappan-spiritusz-oldattal permetezzük a növényeket.