Díszkert

Csenkesz (Festuca)

A mutatós fűfélék mértani alakzatokkal gazdagítják a kertet.

Csenkesz fajtái, jellemzői

A csenkesz évelő fűféle, amelyet elsősorban tetszetős, párnaalkotó, túlnyomórészt örökzöld bokraiért ültetünk. Jellegzetesek laza virágbugái.

Napfény- és szárazságkedvelő fajok. Laza, sovány, tápanyagban szegény talajt igényelnek. A legismertebb az 5-15 cm magas deres csenkesz (Festuca cinerea). Keskeny, örökzöld, kékeszöld levelei a sün szétálló tüskéire emlékeztetnek. Virágai májustól júliusig nyílnak, kezdetben a levelekkel azonos színűek, később elsárgulnak. Mutatós fajtái a mélykék ‘Azurit’, az ezüstöskék ‘Blaufink’, az acélkék ‘Frühlingsblau’ és az élénkkék ‘Meerblaul.

Hasonlóan szép a 10-15 cm magas vékony csenkesz (Festuca valesiaca), a 20-40 cm magas lila csenkesz (Festuca amethystina) és az 5-15 cm magas szúrós csenkesz (Festuca punctoria).

Félárnyékot és árnyékot kedvelő fajok. A csoport legfontosabb képviselője a medvecsenkesz (Festuca gautleri). Télen is zöldellő, mélyzöld levelei tűszerűek, sziklás talajon sűrű, mindössze 10 cm magas párnát alkotnak. Aranysárga virágbugái júniustól augusztusig nyílnak. További mutatós faj az 5-15 cm magas alpesi csenkesz (Festuca alpina) és az ugyanilyen magas gleccsercsenkesz (Festuca glacialis).

Tápanyagban gazdag, talajt kedvelő fajok. Ide tartozik az óriás csenkesz (Festuca gigantea), amelynek magassága eléri a 60-150 cm-t. Örökzöld levelei laposak és a legtöbb faj leveleinél szélesebbek, barnás virágbugái júliustól augusztusig díszlenek. Félárnyékos vagy árnyékos helyet igényel. Az Atlasz-csenkesz (Festuca mairei) ezzel szemben meleg, napos helyen érzi jól magát. Levelei szintén szélesek, örökzöldek és szökőkútszerűen szétterülnek. A kerek bokrok felett júniustól augusztusig jelennek meg a zöldes virágbugák.

Csenkesz ültetése

A kert szinte minden részébe találhatunk odaillő fajokat. Cserjés szélén az óriás csenkesz érzi jól magát. Évelőágyásba az óriás-vagy az Atlasz-csenkesz illik. Sziklakertben – a fényviszonyoktól függően – a deres csenkesz vagy medvecsenkesz fejlődik a legjobban. A virágos gyepből nem hiányozhat a deres csenkesz gy a hasonló fajok valamelyike.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt. Keverjük össze a földet homokkal vagy kaviccsal.

2. Merítsük a cserepet vízzel teli vödörbe, és várjunk, amíg felszáll néhány légbuborék.

3. Húzzuk ki a növényt a. cserépből. Ha nem sikerül, vágjuk fel az edény oldalát. Késsel vagdossuk be az összetömörödött gyökérlabdát.

4. Ültessük olyan mélyre, ahogy a cserépben volt. Töltsünk földet a gyökérlabda köré, és kézzel alaposan nyomkodjuk le.

5. Enyhe vízsugárral öntözzük meg. Száraz időben adjunk neki egy kevés vizet. Elsősorban nyáron kerüljük a túlzott öntözést.

Csenkesz gondozása

A csenkesz egyszerűen gondozható évelő növény. Májustól augusztusig virágzik. Sok faj örökzöld. A deres csenkesz a napfényt kedveli, de vannak félárnyékba való fajok is. Sok faj sovány, száraz talajt igényel. Az óriás és az Atlasz-csenkesz ugyanakkor tápanyagban gazdag, humuszos talajon fejlődik jól.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültessük el a palántákat, mihelyt felengedett a talaj. Szaporításhoz ásóvillával emeljük ki a földből az idősebb növényeket, a gyökérzetet vágjuk szét, és azonnal ültessük el. Vágjuk vissza a régi fűszálakat. Tisztítsuk ki a bokrokat. A deres csenkeszt ne trágyázzuk.

Nyár – gondozás

Ha nincs szükségünk a magokra, vágjuk le az elnyílt részeket. Száraz időben is csak mérsékelten öntözzünk.

Ősz – ültetés és tőosztás

A vásárolt csenkesztövek elültetésének szintén alkalmas ideje. Ássuk ki a nagyobb bokrokat, vágjuk szét a gyökérzetet, és azonnal ültessük el a részeket. Így idősebb növényeket is megfiatalíthatjuk.

Kártevők és betegségek

A kékes fajok zöldre színeződött szálakat fejlesztenek, ha túl sokat trágyázzuk őket, vagy tápanyagban gazdag talajban nőnek. Tavasszal vagy ősszel ássuk ki a növényeket, osszuk őket részekre, és ültessük sovány talajba. Ha szükséges, adjunk a földhöz kavicsot vagy homokot.