Csenkesz (Festuca)

Csenkesz (Festuca)

A mutatós fűfélék mértani alakzatokkal gazdagítják a kertet.

Csenkesz fajtái, jellemzői

A csenkesz évelő fűféle, amelyet elsősorban tetszetős, párnaalkotó, túlnyomórészt örökzöld bokraiért ültetünk. Jellegzetesek laza virágbugái.

Napfény- és szárazságkedvelő fajok. Laza, sovány, tápanyagban szegény talajt igényelnek. A legismertebb az 5-15 cm magas deres csenkesz (Festuca cinerea). Keskeny, örökzöld, kékeszöld levelei a sün szétálló tüskéire emlékeztetnek. Virágai májustól júliusig nyílnak, kezdetben a levelekkel azonos színűek, később elsárgulnak. Mutatós fajtái a mélykék ‘Azurit’, az ezüstöskék ‘Blaufink’, az acélkék ‘Frühlingsblau’ és az élénkkék ‘Meerblaul.

Hasonlóan szép a 10-15 cm magas vékony csenkesz (Festuca valesiaca), a 20-40 cm magas lila csenkesz (Festuca amethystina) és az 5-15 cm magas szúrós csenkesz (Festuca punctoria).

Félárnyékot és árnyékot kedvelő fajok. A csoport legfontosabb képviselője a medvecsenkesz (Festuca gautleri). Télen is zöldellő, mélyzöld levelei tűszerűek, sziklás talajon sűrű, mindössze 10 cm magas párnát alkotnak. Aranysárga virágbugái júniustól augusztusig nyílnak. További mutatós faj az 5-15 cm magas alpesi csenkesz (Festuca alpina) és az ugyanilyen magas gleccsercsenkesz (Festuca glacialis).

Tápanyagban gazdag, talajt kedvelő fajok. Ide tartozik az óriás csenkesz (Festuca gigantea), amelynek magassága eléri a 60-150 cm-t. Örökzöld levelei laposak és a legtöbb faj leveleinél szélesebbek, barnás virágbugái júliustól augusztusig díszlenek. Félárnyékos vagy árnyékos helyet igényel. Az Atlasz-csenkesz (Festuca mairei) ezzel szemben meleg, napos helyen érzi jól magát. Levelei szintén szélesek, örökzöldek és szökőkútszerűen szétterülnek. A kerek bokrok felett júniustól augusztusig jelennek meg a zöldes virágbugák.

Tavasszal vagy ősszel vásároljunk egészséges levelű, zömök felépítésű cserepes palántákat. Ne vegyünk olyan növényt, amelynek gyökérlabdája összetömörödött vagy gyökerei kinyúlik a vízelvezető nyíláson.

Csenkesz ültetése

A kert szinte minden részébe találhatunk odaillő fajokat. Cserjés szélén az óriás csenkesz érzi jól magát. Évelőágyásba az óriás-vagy az Atlasz-csenkesz illik. Sziklakertben – a fényviszonyoktól függően – a deres csenkesz vagy medvecsenkesz fejlődik a legjobban. A virágos gyepből nem hiányozhat a deres csenkesz gy a hasonló fajok valamelyike.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt. Keverjük össze a földet homokkal vagy kaviccsal.

2. Merítsük a cserepet vízzel teli vödörbe, és várjunk, amíg felszáll néhány légbuborék.

3. Húzzuk ki a növényt a. cserépből. Ha nem sikerül, vágjuk fel az edény oldalát. Késsel vagdossuk be az összetömörödött gyökérlabdát.

4. Ültessük olyan mélyre, ahogy a cserépben volt. Töltsünk földet a gyökérlabda köré, és kézzel alaposan nyomkodjuk le.

5. Enyhe vízsugárral öntözzük meg. Száraz időben adjunk neki egy kevés vizet. Elsősorban nyáron kerüljük a túlzott öntözést.

A derescsenkesz-fajták vásárlásakor kérjük ki szakember tanácsát, mert nem mindegyik fejlődik mindenhol egyformán jól.

Mit ültessünk mellé?

Társítsuk a csenkeszt hasonló igényű növényekkel. Sovány, száraz talajon ültessünk mellé jószagú cickafarkot (Achillea filipendulina), pünkösdi szegfűt (Dianthus gratianopolitanus) és bánsági szamárkenyeret (Echinops bannaticus).

Humuszos talajon telepítsük magas harangvirágok (Campanula fajok), pompás gólyaorr (Geranium x magnificum) és ligeti zsálya (Salvia nemorosa) közelébe.

Csenkesz gondozása

A csenkesz egyszerűen gondozható évelő növény. Májustól augusztusig virágzik. Sok faj örökzöld. A deres csenkesz a napfényt kedveli, de vannak félárnyékba való fajok is. Sok faj sovány, száraz talajt igényel. Az óriás és az Atlasz-csenkesz ugyanakkor tápanyagban gazdag, humuszos talajon fejlődik jól.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ültessük el a palántákat, mihelyt felengedett a talaj. Szaporításhoz ásóvillával emeljük ki a földből az idősebb növényeket, a gyökérzetet vágjuk szét, és azonnal ültessük el. Vágjuk vissza a régi fűszálakat. Tisztítsuk ki a bokrokat. A deres csenkeszt ne trágyázzuk.

Nyár – gondozás

Ha nincs szükségünk a magokra, vágjuk le az elnyílt részeket. Száraz időben is csak mérsékelten öntözzünk.

Ősz – ültetés és tőosztás

A vásárolt csenkesztövek elültetésének szintén alkalmas ideje. Ássuk ki a nagyobb bokrokat, vágjuk szét a gyökérzetet, és azonnal ültessük el a részeket. Így idősebb növényeket is megfiatalíthatjuk.

Tavasszal minden fajt szaporíthatunk vagy megifjíthatunk tőosztással.

Kártevők és betegségek

A kékes fajok zöldre színeződött szálakat fejlesztenek, ha túl sokat trágyázzuk őket, vagy tápanyagban gazdag talajban nőnek. Tavasszal vagy ősszel ássuk ki a növényeket, osszuk őket részekre, és ültessük sovány talajba. Ha szükséges, adjunk a földhöz kavicsot vagy homokot.