Kerti növények

Aranycserje (Forsythia)

Az aranycserje kora tavasszal számtalan napsárga virágával kelti életre a kertet.

Aranycserje jellemzői

Az aranycserje felálló vagy enyhén lefelé hajló szárú bokor. Ágain számtalan arany-sárga virág nyílik. A levelek csak a sűrűn növő virágokat követően jelennek meg. A Forsythia nemzetségből több faj is előfordul kertjeinkben.

A koreai aranycserje (Forsythia ovata) már 2-3 héttel a többi faj előtt ontja világossárga virágait. A zöldkérgű aranycserje (Forsythia viridissima) ezzel szemben nagyon későn hozza sötétsárga virágait. Lombja ősszel lilára színeződik.

A legtöbb kerti fajta azonban hibrid aranycserje (Forsythia x intermedia). Rendkívül nagyméretű, dús virágokat hozó fajta a ‘Karl Sax’ (aranysárga virágok, narancsszínű garat), a ‘Lynwood’ (sötétsárga virágok), a ‘Spectabilis’ (sötétsárga virágok) és a ‘Spring Gold’ (a legszebb világossárga fajta).

Aranycserje ültetése

Az aranycserje szinte minden talajban megél. Napos helyre ültessük, ahol zavartalanul élvezhetjük a látványát. A buja sövénybe nagyon jól beleolvad, és gazdagítja a virágok sokféleségét. Tisztán aranycserjéből álló, nyírt sövénnyel is találkozhatunk néha. A cserje elviseli ugyan, ha így ültetjük, de nem virágzik olyan gazdagon.

Különálló bokorként az előkertben, a kerítésnél vagy a ház bejáratánál, a kert sarkában vagy a terasz mellett gyönyörködhetünk benne a virágzás ideje alatt. Szépségét fokozhatjuk, ha tavaszi virágokkal társítjuk.

Ültetés lépései

Ültetés: tavasztól őszig

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A földet keverjük össze komposzttal és trágyával.

2. Lazítsuk fel a gyökérlabdát. Töltsünk a gödörbe annyi földet, hogy a növény olyan mélyre kerüljön, ahogy előtte a konténerben volt.

3. Töltsük fel földdel a növény körüli gödröt, és óvatosan tapossuk le úgy, hogy a növény körül öntözőárok keletkezzen.

4. Öntözzük meg bőségesen.Végül az ültetés helyét takarjuk körülbelül 10 cm-es fakéreg-réteggel.

5. 3-4 éves növényeknél a virágzás után tőből távolítsuk el az öreg hajtásokat. A fiatal, hosszú, nem elágazó hajtásokat vágjuk vissza.

Szaporítás

Az aranycserjét szaporítsuk bujtóvesszővel. Tavasszal az egyik ágról távolítsunk el egy kéreggyűrűt, majd hajtsuk az ágat a talajra. Takarjuk be földdel, és nehezéknek tegyünk rá követ. A gyökérképződés után vágjuk le a bujtóvesszőt, és ültessük át.

aranycserje metszése
aranycserje metszése

Aranycserje gondozása

Az aranycserje, egyszerűen gondozható növény. Április és május között virágzik. Az aranycserje naponta legalább hatórányi napsütést igényel a gazdag virágzáshoz.  Az aranycserje minden egészséges kerti talajban jól fejlődik és virágzik, de nem tűri a pangó vizet.

Tavasz – ültetés és gondozás

Ültetésre ez a megfelelő időszak. Az elhalt hajtásokat vágjuk le. A 3-4 éves cserjék elöregedett hajtásait elvirágzás után tőből távolítsuk el. Évente egyszer dolgozzunk a földbe egy marék trágyát a növény körül.

Nyár – öntözés

Az aranycserjét csak hosszan tartó, rendkívül nagy hőségben öntözzük, illetve, ha már 15-20 napja nem esett az eső.

Ősz – beszerzés és ültetés

Az ősz is jó időszak az ültetésre. Az aranycserjének ekkor még elég ideje van, hogy a tél beálltáig meggyökeresedjen.

Kártevők és betegségek

Az aranycserje hajlamos a hajtásrothadásra. A baktériumos betegség hatására a leveleken először barna foltok jelentkeznek. Komolyabb fertőzöttségnél megfeketednek a hajtások és a levelek. Vágjuk vissza a hajtásokat az egészséges részig.