Növényvédelem

Aranyos rózsabogár (Cetonia aurata)

Honnan ismerhetjük fel a rózsabogarat?

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) egy feltűnő megjelenésű rovar, melyet aranyszínű zöld testéről és fémes csillogásáról könnyen felismerhetünk. Teste ovális, enyhén boltozatos, mérete 2-3 centiméter. Színe ragyogó smaragd-, vagy bronz-zöld, néha kékes vagy lilás árnyalattal. Páncélja finoman ráncolt, selymes fényű.

Három pár ízelt lába van, melyek szintén zöldek, néha rézvörös árnyalattal. Csápjai 10 ízből állnak. Szárnyfedői fényesek, alattuk barna szárnymembrán húzódik. Repülés közben jellegzetes zümmögő hangot hallat.

rózsabogár

Mit eszik a rózsabogár?

Az aranyos rózsabogár viráglátogató életmódot folytat, tápláléka elsősorban a virágok nektárja és pollenje. Kedvencei a rózsafélék, például a nagy virágú rózsa, gyöngyvirágos lonc, bodza és nyári orgona. Egy-egy virágra leszállva hosszú pödör-nyelvével felnyalja a nektárt, közben pedig testére tapad a virágpor. Néha a fák nedveit, kifolyó cukros levét is fogyasztja. Lárvája talajlakó, korhadó növényi anyagokkal, főleg fával táplálkozik.

Mikor látogatja a kertet?

A rózsabogár melegkedvelő faj, tavasszal, május-június folyamán bújik elő és megjelenik a kertekben. Egészen késő őszig, szeptember végéig, októberig aktív, amíg a hőmérséklet ezt lehetővé teszi. Imádja a meleg, napsütéses időjárást, ilyenkor a legélénkebb. Délelőtt a legaktívabb, délután inkább pihen, a virágok árnyékában rejtőzködik.

Hideg időben, esőben nem repül. Éjszaka sem aktív, inkább a talajon, levelek alatt pihen. Telelésre alkalmas búvóhelyet keres, ahol a talajban vészeli át a telet.

A bogár mindig magányosan, egyesével mozog. Gyors, kiszámíthatatlan röptű. Virágról virágra repül, közben hangosan zümmög. Amikor leszáll egy virágra, először megkapaszkodik, aztán belefúrja fejét a virágba és elkezdi nyalogatni a nektárt. Lábai segítségével könnyedén mozog a virág szirmain, miközben teste összegyűjti a virágport. Ha megzavarják, zümmögve felrepül és másik virágot keres.

Milyen károkat okoz a kertben?

Kárt nem okoz, hasznos beporzó. Lárvája is hasznos, mivel bomlasztja az avart és korhadó növényi részeket a talajban. Érdemes megfigyelni és védeni ezt a hasznos és látványos kis bogarat!