Kerti növények

Szellőrózsa (Anemone)

Szellőrózsa jellemzői

A szellőrózsáknak számos különböző fajuk létezik, ezek közül a mediterrán szellőrózsák kicsi, amorf gumóit ültetjük hagymás virágként. A csinos szellőrózsa (Anemone blanda) egész virágszőnyeget képez kék vagy fehér, százszorszéphez hasonló virágaival, a koronás szellőrózsa pedig változatos színű, tál alakú virágaival díszít.

Szellőrózsa gondozása

A csinos szellőrózsa jól érzi magát napon vagy félárnyékban, fás kertekben is. A koronás szellőrózsa a meleg, napos helyet szereti, ültessük füves rézsűre, kavicskeretbe.

A kis gumókat ősszel ültessük elszórtan a szegélyekbe. Lassan , maguktól elterjednek. A csinos szellőrózsa magasabb tavaszi hagymások alá is ültethető. Ültetés előtt néhány órára áztassuk be a gumókat langyos vízbe, hogy megszívják magukat, és azonnal növekedésnek induljanak.

Szellőrózsaszőnyeg ültetése

Csodálatos látvány, amikor tavasszal az erdőben a fák alját szellőrózsaszőnyeg borítja. Ezt a látványt mi is elérhetjük csinos szellőrózsa ültetésével – és nem kell hozzá saját erdő. Mindössze néhány cm magasra nő, ezért tökéletes talajtakaró a többi korai hagymás virág között.

A szellőrózsa kicsi, fekete vagy sötétbarna, dudoros gumóit a tavaszi virághagymákkal egy időben árulják. A gumók kemények és szárazak ezért ültetés előtt néhány órára áztassuk be langyos vízbe, hogy megszívja magát. Ültethetjük lombhullató fák, cserjék alá vagy a nyáron virágzó évelők ágyásába.

Ha kiválasztottuk a helyét, kotorjunk elé kb. 5 cm vastagságú földet, helyezzük el a gumókat, majd húzzuk vissza rájuk a földet, és enyhén tömörítsük. A növekedés megindításához adjunk a gumóknak némi vizet, de aztán bízzuk az esőre a nedvesség biztosítását. Télen kezd nőni, majd tavasszal virágot hoz. Virágai kék, ibolya és fehér árnyalatiban nyílnak.

Ha csak egy kis foltot ültetünk be, mondjuk egy bokor alatt vagy egy virágágyás szélén, a szellőrózsa szép lassan elterjed, és egy napon egész virágszőnyegünk lesz.