SzobanövényAktuális

Avokádó mag csíráztatása és ültetése

Ha esetleg van még egy avokádónk a hűtőben, ne dobjuk el a magját. Szép kis fácskát nevelhetünk belőle, ha nem várunk sokáig a mag elültetésével.

Avokádó jellemzői

Több mint 135 avokádó fajt ismerünk, amelyik a trópusokon mindenhol megtalálható, de a legtöbb Észak- és Dél-Amerikában él. Ott az avokádófák 20m magasra is megnőnek. Széles lombkoronájuk zöld, fényes, ovális levelekből áll. A virágok sárgászöldek, egészen az ágak csúcsán ülnek és bódító illatúak.

Az avokádó (Persea americana) gyümölcsök fajtájuktól függően különböző évszakokban érnek, formájuk, nagyságuk és színük is különböző lehet. Nálunk a körte alakúak a legismertebbek, amelyeknek sötétzöld héja sima vagy rücskös. Vannak azonban alma vagy uborka formájúak, mélyfekete színűek is.

Ha lakásban neveljük, sajnos sem virága, sem gyümölcsre nem számíthatunk. Hiányzik hozzá a megfelelő fény és meleg.

A spanyol hódítók fedezték fel

Korábban az avokádót Aguacate-nak hívták, ugyanis a spanyol hódítók az eredetileg azték “Ahuacatl” nevet így mondták ki. Mielőtt azonban az európaiak Amerikát és az avokádót felfedezték volna, azt már rég termesztették és fogyasztották. A dióhoz hasonló ízű gyümölcshúst a növény hazájában “katonavaj”-nak nevezték, mivel kenhető ugyan, de nem olyan értékes mint az “igazi” vaj.

Az összes gyümölcs között az avokádó olaj- és kalóriatartalma a legmagasabb. Olaját a kozmetikai ipar használja. Az avokádószeletekből vagy gyümölcshúsból készített maszk jót tesz a száraz bőrnek.

Avokádó ültetése

Ha avokádót szeretnénk ültetni, akkor az avokádó magot viszonylag gyorsan el kell ültetni, mert csíraképességét csak rövid ideig tartja meg. Hegyes végével felfelé ültessük a cserépbe. Ha a mag gömb alakú, csak tegyük a földre és akkor ültessük el véglegesen, ha már megjelent az első hajtás és gyökér.

Helyezzük az avokádó mag kétharmadát könnyű, jó vízáteresztő képességű földbe. Folyamatosan tartsuk nedvesen és tegyük meleg, árnyékos helyre.

Avokádó csíráztatása

Tűzzünk három fogpiszkálót óvatosan az avokádó magba és tegyük vizespohárba. A víz olyan magasan álljon a pohárban, hogy a magot ne érje el, de annyi nedvességet azért biztosítson, hogy ne száradjon ki.

Négy-nyolc hét alatt megduzzad a mag, láthatóvá válnak a gyökerek és a két magfél szétválik, hogy a csírának szabad utat engedjen. Ekkor ültessük el a magot a földbe, de legyünk óvatosak, nehogy megsértsük a gyökereket.

Avokádó mag csíráztatása és ültetése

A fiatal növények gyorsan nőnek és sok tápanyagra van szükségük, ezért tápanyagban gazdag földbe ültessük át őket.

A magunk termesztett avokádó általában egyenesen nő és nem ágazik el. Csípjük le a csúcsokat, hogy oldalágak is fejlődjenek.

Avokádó termesztése

Az avokádónövény ritkán nő egy méternél magasabbra. Kezdetben gyorsan nő, később azonban leáll a növekedés.

A szobában le kell mondanunk a bódító illatú virágokról és a gyümölcsökről.

Fény és hőmérséklet

A növény a világos, napos helyet kedveli, ahol magas a páratartalom. Az ideális téli hőmérséklet a növény számára kb 12 °C. Ha melegebb helyre tesszük, általában lehullatja minden levelét.

Öntözés és tápanyag

Nyáron igen sok vizet igényel, télen viszont csak annyit, hogy a levelek ne hulljanak le. Naponta többször célszerű langyos vízzel bepermetezni. Márciustól augusztus végéig kéthetente trágyázzuk.

Föld és átültetés

Tavasszal agyagtartalmú talajba ültessük át, ugyanis a hagyományos virágföldben elsárgulnak a levelei.

Betegségek és kártevők

Lehullanak a levelek. Ha a növény télen túl sötét és meleg helyen áll, hamar lehullatja a leveleit.

A levelek csúcsa megbarnul. Ez a vízhiány jele, de utalhat a trágyázás hiányára is. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a növény, és nyáron elegendő tápanyaghoz jusson.