Kerti növények

Kínai enyvesmag (Pittosporum tobira) gondozása, betegségei

Ami már nyaralt mediterrán országban, annak bizonyára nem ismeretlen a kínai enyvesmag. Általában nagy, dézsás növényként magánkertek és nyilvános parkok díszéül szolgál.

Szép, alacsony, fényes levelű bokor

A kínai enyvesmag (Pittosporum tobira) kimondottan dekoratív dézsás növény. Levelei olyan fényesek, mintha belakkozták volna őket. Tavasszal a növény varázslatos illatú fehér virágokat hoz.

Ragadós termés

A kínai enyvesmag termésének köszönheti a nevét, a magok ugyanis tokokban helyezkednek el, amelyekhez gyantaszerű folyadékkal ragadnak. A növény latin Pittosporum elnevezése is erre utal. A ‘pitta’ gyantát vagy kátrányt jelent, a ‘spora’ pedig magot.

Sok faj

Az enyvesmag Ázsiában és Afrika egyes területein honos. Ezeken a vidéken mintegy 160 faj terjedt el. Szoba- és dézsás növényként azonban alapvetően három faja ismert.

Az egyik a vastag bőrszerű, sötét, a széleken gyakran bepödrődő levelű kínai enyvesmag (P.tobira). Ennek a fajnak létezik zöldesfehér, ‘Variegatum’ névre hallgató fajtája is.

Gyakran látható kertészetekben, botanikus kertekben a meglehetősen magasra növő P. revolutum is. Ezt a fajt felül fényes, zöld alul pedig rozsdaszínű, filcszerű bevonattal rendelkező leveleiről ismerhetjük fel.

A harmadik említésre méltó faj a későn virágzó, erősen hullámos levélszerű fodroslevelű enyvesmag (P. undulatum).

A képen a Kínai enyvesmag ‘Variegatum’ fajtája látható. A világoszöld levéllemezek széle fehér.

Ideális városi növény

A kínai enyvesmag azon kevés növény közé tartozik, amely még kipufogógázokkal szennyezett városi levegőt is jól tűri. Ha tehát a hátsó udvart szeretnénk zöldebbé tenni, az enyvesmag ilyen szempontból ideális növénynek számít. Télen biztosítsunk számára hűvösebb, de fagymentes helyet.

A Kínai enyvesmag gondozása, útmutató

Ha a jellegzetes földközi tengeri növényekkel, mint például a mirtusszal (Myrtus communis) vagy a leanderrel (Nerium oleander), már jó tapasztalataink vannak, a Kínai enyvesmaggal sem lesz nehéz dolgunk.

Gondozás nyáron

Legjobb a növényt a szabadban, a levegős teraszon vagy az erkélyen elhelyezni. Gondoljunk viszont arra is, hogy a növény gyorsan terebélyesedik, hagyjunk tehát körülötte némi teret. A növénynek lehetőleg napos helyet biztosítsunk, de azért félárnyékban is kielégítően fejlődik.

Ha a Kínai enyvesmag a lakásban marad, akkor is gondoskodjunk lehetőleg minél több friss levegőről.

Gondozás télen

A Kínai enyvesmagot óvjuk a fűtőtest melegétől. Bár fényes, bőrszerű leveleivel a szoba száraz levegőjét is jól bírja, semmiképpen ne a szobában teleltessük a növényt. A teleltetésre használt helyiséget ne fűtsük, az ideális hőmérséklet 5-10 °C. Ne legyen azonban sötét, mert a Kínai enyvesmag télen is sok fényt igényel.

Szeptember végén, még az első éjszakai fagyok előtt vigyük be a lakásba. A 0 °C alatti hőmérsékletet a növény nem viseli el. Télen kevesebbet öntözzük, tápoldatot pedig egyáltalán ne kapjon.

Öntözés és trágyázás

Nyáron nagyon sok vizet igényel, és télen sem szabad kiszáradnia. Az öntözéshez lehetőleg állott vizet használjunk. A növekedési időszakban a növény hetente kétszer kapjon tápoldatot.

Föld és átültetés

A fiatal növényeket évente, a kifejlett példányokat két-háromévente, tavasszal ültessük át. Ha az általános virágföldhöz homokot keverünk, a föld porózusabbá válik.

Fényigénye

A napos vagy az enyhén árnyékos helyet kedveli, de a déli órákban óvnunk kell a közvetlen napsütéstől.

Virágzás

Márciusban vagy áprilisban kicsi, fehéres, narancsvirágra emlékeztető virágokat hoz. Illatuk a citrusfélék illatára emlékeztet.

Szaporítás

A legegyszerűbben augusztusban dugványról szaporíthatjuk, de magvetéssel is próbálkozhatunk.

Kártevők és betegségek

Ha a növény felnyúlik, a levelei pedig csúnyák lesznek és lehullanak, a növényt túl meleg helyen teleltettük. Télen lehetőleg hűvös, de mindenképpen fagymentes helyre tegyük.

A takácsatkák és más kártevők gyakran megjelennek  a növényen, ha nyáron is a lakásban tartottuk. Kezeljük a növényt a tetejétől egészen a tövéig rovarirtó szerrel. A levelek fonákjáról se feledkezzünk meg.