Kerti növények

Gyűszűvirág (Digitalis)

A gyűszűvirág mutatós vadnövény, mely káprázatos színekben pompázik. Emellett szokatlan formájával magára vonja a tekintetet.

Gyűszűvirág jellemzői

A legtöbb gyűszűvirág kétnyári növény. Az első évben hozzák levelüket, a második évben virágzanak, szaporodnak és elhalnak. Vannak közöttük évelő fajok is. Virágzatai egyetlen nagy levélrózsából erednek. A tetszetős ‘Gloxiniaeflora’ keveréken különösen nagy virágok nyílnak.  A gyűszűvirág önbeporzó, a virágágyban egyetlen bíborszínű növényből különböző színű utódok jöhetnek létre.

A gyerekeket és a háziállatokat tartsuk távol a gyűszűvirágtól, mert levele, virága és magja erősen mérgező.

Piros gyűszűvirág

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) hosszú füzéreken ülő, bíborvörös, rózsaszínű, sárga vagy fehér virágú, mutatós növény. Virágai belsejét sötét pettyek díszítik.

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

Sárga gyűszűvirág

A sárga gyűszűvirág (Digitalis grandiflora) körülbelül 1 m magasra nő meg, barna foltos, krémsárga virágokat hoz.

Sárga gyűszűvirág (Digitalis grandiflora)

Rozsdás gyűszűvirág

A rozsdás gyűszűvirág (Digitalis ferruginea) halvány sárgásbarna színű virágai 1, 80 m magas szárakon állnak.

Rozsdás gyűszűvirág (Digitalis ferruginea)

Gyűszűvirág ültetése

A gyűszűvirág a félárnyékos, meleg helyen érzi jól magát. A növény komposzttal dúsított földben virágzik a leggazdagabban, de sovány talajon is megél. A gyűszűvirág állítólag segíti a szomszédos növények elsősorban a fenyők növekedését.

A gyűszűvirág állítólag segíti a szomszédos növények, elsősorban a fenyők növekedését.

Ültetés lépései

Kellékek: gyűszűvirág palánta, aprított fakéreg, komposzt, ültetőkanál, drót

1. Tavasszal ássunk kétszer akkora gödröt, mint a gyökérlabda. Tegyünk bele egy púpozott ültetőkanál komposztot, és keverjük el földdel.

2. A növényt olyan mélyre ültessük ahogyan előtte nőtt. Töltsük fel a gödröt földdel, a gyökér körül nyomkodjuk le. Öntözzük meg.

3. Terítsünk a növény töve köré 2.5 cm vastagon aprított fakérget. Kora tavasszal trágyázzuk, mielőtt a növény virágba borul.

4. A nagyméretű növényeket támasszuk meg. Egyenesítsünk ki egy drótót, majd a végét szúrjuk a földbe, és rögzítsük mellé a növényt.

5. Az elvirágzott növényt fektessük a földre, hogy a magok kipereghessenek belőle, vagy törjük fel a száraz magházat, és szórjuk szét a magokat.

A gyerekeket és a háziállatokat tartsuk távol a gyűszűvirágtól, mert levele, virága és magja erősen mérgező!

1. Fehér fajta ‘Alba’ gyűszűvirág, 2. Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea), 3. Sárga gyűszűvirág (Digitalis grandiflora ‘Carrilon’), 4. Rozsdás gyűszűvirág (Digitalis ferruginea), 5. Fehér fajta ‘Virtuosa’ gyűszűvirág, 6. Digitalis ‘Illumination Flame’.

Mit ültessünk mellé?

A gyűszűvirág mellé leginkább magas, vékony alakú, impozáns virágú növények illenek.

Társítsuk klasszikus vágóvirágokkal például török-szegfűvel, oroszlánszájjal vagy rózsával. A cserjés szélén kiválóan érzi magát. Jól illik különböző harangvirág-fajokhoz, poloskafűhöz és árnyékliliomhoz. Szépen mutat gólyaorral vagy páfrányokkal is.

Gyűszűvirág gondozása

Tavasz – vásárlás és ültetés

Vásároljunk magot vagy nagyméretű növényt, amelynek sok levele van. Egyéves növényt válasszunk, mert még ugyanabban az évben virágzik, és ültessük ki a szabadba, amíg hűvös van. Ne vegyünk fiatal magoncokkal teli cserepet, mert csak két év múlva virágzanak.

Nyár – megtámasztás és vetés

Támasszuk meg a magas növényeket. A magokat május-júniusban vessük ágyásba, de ne takarjuk be földdel. Három hét múlva pikírozzuk.

Késő nyár – magvetés és kiültetés

Az elnyílt virágzatot vessük el, vagy a száraz tokokban lévő magokat szórjuk szét. A fiatal növényeket most ültessük végleges helyükre.

Ősz – mulcsolás

A fiatal növényeket takarjuk be mulcsréteggel.