Szobanövény

Zebralevél (Calathea) gondozása

Ismerd meg ezt a díszes levelű szobanövényt.

Zebralevél jellemzői

A Zebralevél (Calathea) Maranta, Stromanthe és Ctenanthe nemzetségekkel rokon, így igényei is hasonlóak.

E trópusi esőerdőlakók csak zárt virágablakba vagy növényházakba valók. A kertészeknek köszönhetően ma már számos olyan zebralevél fajok is kaphatók, amelyek egy ideig a szobában is megélnek. Ilyen pl a Calathea makoyana (kehelyvirág vagy pávás zebralevél). Hosszúkás tojásded levelein krémszínű alapon olajzöld foltok sorakoznak.

A Calathea lancifolia levelei hosszúkás lándzsásak. Fehér középsáv és szegély díszíti a Calathea picturata leveleit. Bár a zebralevél fajok elsősorban levéldísznővények, egy vonzó virágszépség is van közöttük, a Calathea crocata. Sáfránysárga, mutatós virágzatai télen fejlődnek ki. Ennek előfeltétele azonban, hogy a növényt előzetesen 17-20°C-os helyen naponta csak 10 óra megvilágítással (rövidnappalos körülmények között) tartsuk.

Kehelyvirág vagy pávás zebralevél (Calathea makoyana)

Zebralevél igényei, gondozása

Egész évben világos vagy félárnyékos és meleg helyet kíván, a hőmérséklet nappal 20°C felett, éjjel csak kevéssel alatta legyen. Talaj: tőzeg alapú földkeverék, amihez kevés homokot keverünk.  Öntözés: Langyos, lágy vízzel mérsékelten, de egyenletesen öntözzük. Ha szobai ablakban áll, gyakran permetezzük. Tápanyagellátás: márciustól szeptemberig kéthetenként tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Átültetés: évenként egyszer, nyáron. Szaporítás: az idősebb növények tőosztással szaporíthatók.

Kártevők, betegségek

Száraz szobalevegőn a levelek besodródnak.