Bugakosbor (Cattleya orchidea) gondozása

A Cattleya nemzetség mintegy 40 fajból áll, és főleg Amerika trópusi területein terjedt el. Álgumókat (pszeudobulbuszokat) képez, egy-két, ritkábban három bőrnemű levéllel.

A Cattleyák-k hazájukban főleg fákon élnek. A jellegzetes orchideavirág színes, nagy mézajakkal. Mivel a Cattleya fajok csak nehezen nevelhetőek, a szobai tartás alig jöhet szóba. A számos nemesített fajtából azonban akad néhány, amely mégis az ablakpárkányra kerülhet.

A legtöbb bugakosbor világos, de a tűző naptól védett helyet kíván. A hőmérséklet nyáron 18-20 °C vagy kissé magasabb, éjjel 17 °C körül legyen. A téli időszakban a nyárinál 2 °C-kal alacsonyabb legyen a hőmérséklet. A talaj speciális orchidea földbe neveljük.

Mérsékelten, és csak akkor öntözzük, ha az “ültetési anyag” felszíne már kiszáradt. Télen elég, ha lágy vízzel gyakran megpermetezzük a növényt. A Cattleyák legfőképpen erősen párás levegőt igényelnek.

Tápanyagellátás, minden harmadik öntözés alkalmával keverjünk a vízhez folyékony műtrágyát, melynek töménységét előzetesen  a javasolt érték egyharmadára csökkentsük. Átültetésre általában 3 évenként kerül sor. A tavasszal és nyáron virágzó egyedeket virágzás után, az ősszel és télen virágzókat pedig tavasszal legjobb átültetni.

Szaporítása: a fajták az álgumók leválasztásával szaporíthatók.

Kártevők és betegségek

A növényeket különféle pajzstetvek károsíthatják.