Hóvirág (Galanthus) jellemzői, gondozása

A Hóvirág (Galanthus) más néven “tavaszika” vagy “árvavirág”. ) Az amarilliszfélék növénynemzetségébe tartozik és 21 fajuk ismert.

Hóvirág jellemzői

Az összes virág közül a hóvirág jelképezi leginkább a tavasz közeledtét. Ez a kis hófehér, csüngő virágú növény törékenynek látszik, de valójában szívós, ellenáll a legkeményebb télnek is.

A hóvirágot a legtöbb olyan helyre ültethetjük, ami nyáron nem nagyon forró és száraz. Legjobban ott érzi jól magát, ahol egész évben van egy kevés nedvesség a talajban, és nyáron némi hűvös árnyék. Ideális hely számára a lomhullató fák alja, mivel a fűben megtelepszik.

Hóvirág ültetése, gondozása

A hagymákat ősszel vásárolhatjuk meg, a legjobb, ha rögtön elültetjük, így nem száradnak ki. Csoportokba vagy kisebb foltokba ültessük, amelyek idővel egyre nagyobbá válnak. Ha a virágzás egyenetlenné válik, ideje szétosztani a csoportokat és elszórtan elültetni.

A hagymák elpusztulnak, ha a nyugalmi időszakban kiszáradnak. Ezt elkerülendő, gyakran “zölden” árulják, ami azt jelenti, hogy a növekedési időszakban ássák ki. Ezeket kora tavasszal ugyanúgy elültethetjük.

Hazánkban a hóvirág védett növény, ne vigyük haza az erdőből a hagymákat!

Fontosabb fajok és fajták

Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis): könnyen nevelhető, érdemes ezzel kezdeni a hóvirágok meghonosítását a kertben.

Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) vagy közönséges hóvirág

Pompás hóvirág (Galanthus elwesii): szintén könnyen nevelhető faj, de magasabb, mint a kikeleti hóvirág, levelei szürkészöldek.

Pompás hóvirág (Galanthus elwesii)

Széleslevelű hóvirág (Galanthus woronowii): levelei fényesek, élénkzöldek, virágai kicsik, csüngők. A Kaukázusból származik, valamivel több nedvességet igényel mint a többi faj.

A hóvirágok változatossága

A hóvirágok egyszerűnek látszó virága három külső és három kisebb, belső szirmokból áll. A belső és néha a külső szirmokon is zöld mintázat van, melyek nagyon változatosak. Az eltérő mintázat a levelek különbözőségével, a virágok méretével, a növény termetével és virágzási idejével kombinálva eredményezte a különböző fajtákat, melyek mind különböző nevet kaptak.

Hóvirágimádat (Galantofilia) Azokat az embereket, akiket elbűvölnek a hóvirágok, galantofileknek (hóvirág imádóknak) hívják. Télen hóvirágpartikat tartanak, és büszkélkednek a különleges fajtáikkal.

Miért védett növény a hóvirág?

Az ipari mennyiségű kitermelés veszélyeztette nem csak a hóvirág fajt, de a növények élőhelyei is sérültek. Voltak olyan vállalkozók akik a hóvirág termőhelyek földjének felső rétegét munkagépekkel legyalulták, hogy jelentős – több mázsa – hagymát nyerjenek ki, majd ezeket többnyire külföldre – főleg Hollandiába – exportálták. Éppen ezért hazánkban 2005-óta védett növény a vadon élő hóvirág (Galanthus) melynek leszakítása Tilos. A védelem kiterjed a föld alatt található hóvirág hagymáira is.