Kerti növények

Buglyos fátyolvirág (Gypsophila paniculata), rezgővirág

Az egész növényt ezernyi apró, fehér vagy rózsaszín virág borítja, távolról úgy néz ki, mint egy szép menyasszonyi fátyol. A buglyos fátyolvirágot frissen vagy megszárítva csokorba köthetjük.

Buglyos fátyolvirág jellemzői

Fátyolvirágot, vagy más néven rezgő virágot magunk is nevelhetünk a kertünkben, majd csokrokhoz kötve vázáinkat díszíthetjük vele. Léteznek egy- és többéves fajai is. Közülük a legismertebb az évelő buglyos fátyolvirág (Gypsophila paniculata), amely tavasszal évről évre újra kihajt. Az apró virágok a bugavirágzatban olyan szorosan állnak egymás mellett, hogy a növény szára szinte alig látható.

Napos helyet igényel

Ez a növény eredetileg Ázsia füves pusztáiról származik, de vadon a Kaukázusban és Szibériában is előfordul, sőt, Magyarország homokos pusztáinak is egyik jellemző növénye. Keressünk kertünkben egy napos helyet, ahol növényünk jól érezheti magát. Kedveli a meszes talajokat, a laza szerkezetű vályogos- vagy kavicsos homoktalaj a legmegfelelőbb számára.

Nyári csokrokhoz

A növényt gyakran nyári virágcsokorba kötik vagy megszárítva dekorációs célokra használják. Az elegáns virágok a tömöttebb csokrokat kissé fellazítják, ugyanakkor a túl laza csokrokat tömöttebbé teszik.

Téli csokrokhoz és dekorációkhoz

Téli szárazvirág csokrok készítésénél ugyan az a szerepe, mint a nyári üde csokroknál – lazít és tömöttebbé tesz. Száraz virágként vázába vagy kosárba téve, esetleg más megszárított növényekkel társítva, egész télen díszíthetjük vele a lakást. Ha hosszú hajtásai túlságosan kilógnának a csokorból, egyszerűen vágjuk vissza őket. A levágott részeket felhasználhatjuk kisebb dekorációkhoz.

Magától megszárad

A buglyos fátyolvirágot igen egyszerűen száríthatjuk, ugyanis nem szükséges a töveket fejjel lefelé felakasztani, mindössze víz nélküli vázába kell helyeznünk őket, ahol kiszáradhatnak. Árnyékos helyen szárítva szebbek lesznek.

Július-augusztusban vágjuk le, amikor a legszebben virágzik. Akinek kedve és ideje van, már ekkor megkötheti a téli csokrokat, amelyeket csak egyszerűen elő kell venni, ha már nem található a kertben több friss virág. Nyugodtan gyűjtsünk mellé más vad és kerti virágot, terméseket, amelyek szépen mutatnak együtt a vázában.

H a szárított csokor megszürkül vagy bebarnul, hajszárítóval fújjuk le róla a port. Ha ez sem segít, tartsuk néhány percre gőz fölé, majd szárítsuk meg újra.

Buglyos fátyolvirág igényei, gondozása

A buglyos fátyolvirág apró, szürkészöld levelei a szegfűére hasonlítanak. Virágszára a 80 cm-t is elérheti. Mélyre hatoló karógyökere van.

Virágzás

Rengeteg apró, fehér vagy rózsaszín virága július-augusztusban nyílik. Egyszerű és telt virágú fajtái is léteznek. A teltvirágúak szárításhoz alkalmasabbak. A friss virágok illatosak.

Napfény

Kedveli a meleg, napos helyet. Különösen  a fiatal növények fagyérzékenyek, ezért az első fagyok beköszöntével takarjuk be őket lombbal vagy szalmával.

Öntözés, talaj

Nem szereti a túl nyirkos talajt. Néha adjunk neki tápoldatot. Könnyű, laza homokos talajon fejlődik a legszebben.

Szaporítás

Az alapfajt magvetéssel, a fajtákat dugványozással szaporíthatjuk. Mélyre nyúló karógyökerek miatt csak a fiatal növényeket lehet átültetni.