Fűszer- és gyógynövény

Boldogasszony tenyere (Tanacetum balsamita)

A boldogasszony tenyere régi, kedves növény, amelyet nagyszüleink még gyakran felhasználtak az ételek ízesítéséhez, de mára kissé feledésbe merült. A növény kellemes fűszeres illatot áraszt.

Boldogasszony tenyere jellemzői

A boldogasszony tenyere (Tanacetum balsamita) nagyon régi fűszernövény. Régebben minden konyhakertben előfordult. Sokféle elnevezése is utal a népszerűségére. A növényt gyakran nevezik balzsamfűnek vagy gilisztaűző varádicsnak, amellyel egyébként közeli rokonságban áll. Ez akkor válik egyértelművé, amikor a növényen a nyár végén megjelennek a gombszerű, sárga virágok.

Felhasználási lehetőségek

A régi időkben a növény illóolajának gyomor- és veseerősítő szerként nagy jelentőséget tulajdonítottak. Fiatal hajtásait még ma is használják pálinka ízesítésére.

A boldogasszony tenyere virágai aprók és kis számban jelennek meg. A növényt nem virágai, hanem különleges illata miatt termesztik, amely a citrom, a balzsam és a menta aromájának keverékére hasonlít.

Ezt a növényt a lakásban is nevelhetjük. Ássunk ki néhány tövet a kertből, és ültessük el általános virágfölddel töltött cserépbe, majd tegyük a napos ablakba. Földje legyen mindig nyirkos., de ne nedves.

Konyha fűszernövény

Nagy leveleit sokféleképpen felhasználhatjuk. A fiatal levelekből készíthetünk salátát, bár a levelek íze elég karakteres. A hidegtálakon felvágottak mellett illatos dekorációként szolgálhat. Ezenkívül leveseket, húsételeket és szárnyasok töltelékét is ízesíthetünk vele. A szárított levelek a potpourri elengedhetetlen alkotóelemei, mert más illatanyagokat is jól tartósítanak.

Gondozása és igényei

A cserjés boldogasszony tenyere több vékony, fásodó szárat nevel. A kertben akár 60-90 cm magasra is megnőhet. A kifejlett növény levelei 12-20 cm hosszúak lehetnek. A növény felfelé erősen elágazik, levelei pedig egyre kisebbek lesznek.

Virágzás és napfény

Minél naposabb helyet biztosítunk számára, annál világítóbb sárga virágok jelennek meg nyár végén a hajtásokon. A fészkesvirágzatok egészen késő őszig nyílnak. A növény illata a citrom, a balzsam és a menta illatának keverékére hasonlít.

Télálló, évelő növény, még a kemény fagyokat is jól viseli. Sok napsütésre és jó vízelvezetésű talajra van szüksége.

Öntözés, talaj, szaporítás

Csak hosszan tartó szárazság idején kell öntöznünk. A kertben nevelt növényeknek nincs szükségük tápanyag-utánpótlásra.

Jól fejlődik a kerti talajban, ha annak megfelelő a vízelvezető képessége. Nem kell átültetnünk.

A nagyobb növényeket szétszedhetjük és külön-külön elültethetjük. A magról való szaporítás is meglehetősen egyszerű. A magokat a lakásban tél végén, a szabadban pedig tavasszal vessük el.