A cickafark (Achillea millefolium) gondozása

Az egyszerűen gondozható cickafark nem hiányozhat a nyári kertekből, ráadásul hosszan virágzik.

Cickafark jellemzői

A cickafark egész nyáron hozza ernyős, illatos virágait és finoman szárnyalt, szürke vagy zöld, csomóban álló leveleit. Sok fajtánál olyan sűrűn nyílnak egymás mellett a fészkes virágok, hogy úgy tűnik, mintha színes festékfoltok lebegnének a leveleken. Az Achillea nemzetség több mint száz faja közül kerti virágként főleg a lenti négy csoport jelentős.

1. Jószagú cickafark

A jószagú cickafark (Achillea filipendulina) fajtái mind sárga virágúak. Magasságuk elérheti az 1,3 métert, nagyon terebélyes növények. A legismertebb fajta az aranysárga virágú ‘Parker’.

Jószagú cickafark (Achillea filipendulina)

2. Közönséges cickafark

A nálunk honos közönséges cickafark (Achillea millefolium) 30-50 cm magasra nő, fehér virágai júliustól augusztusig nyílnak. Elsősorban termesztett fajtái terjednek el. Virágai nemcsak kukoricasárga, hanem rózsaszín, piros és narancssárga színben is nyílnak, bizonyos fajtáknál pedig az egyes virágok közepe fehér vagy sárga.

Közönséges cickafark (Achillea millefolium) ‘Paprika’

Legismertebb a kárminvörös ‘Kelwayi’,’Paprika’, ‘Red Beauty’ és ‘Fire King’. Magasságuk 30 és 80 cm között változik.

3. Kenyérbél-cickafark

A kenyérbél-cickafark (Achillea ptarmica) megjelenésében és igényeit tekintve is más, mint a többi faj. Sűrűn tömött fehér virágai a margitvirágéira emlékezetnek, de dúsabbak. Nagyon terebélyesen fejlődik, magassága 60-90 cm. A fent említett cickafarkfajoktól eltérően nyirkos talajt igényel.

Kenyérbél cickafark ((Achillea ptarmica)

4. Cickafark hibridek

A cickafark hibridek ősei a legkülönfélébb fajok és fajták. Virágaik a sárga minden árnyalatában nyílnak, magasságuk a nemesítéstől függően 30-120 cm lehet. A legelterjedtebb a szürkészöld lombú, kénsárga ‘Moonshine’ és a szintén szürkészöld levelű aranysárga ‘Coronation Gold’.

cickafark virágok

Cickafark igényei, gondozása

Napfény. A növény árnyékos helyen elveszíti mutatós formáját, és gyenge szárakat fejleszt.

Talaj. Jó vízáteresztő talajra van szüksége. A cickafark sokféle talajban megél, de a jó tápanyagellátást nem nélkülözheti.

Virágzás. Júniustól szeptemberig virágzik. Vágott virágnak is alkalmas, emellett jól szárítható.

Tavasz – Ültetés és tőosztás

Kedvező időszak az ültetéshez. Az idősebb növényeket lássuk el szerves trágyával és komposzttal. 2-3 évenként osszuk szét őket, hogy megújuljanak, és korlátozzuk a növekedésüket. Ássunk ki a gyökértörzset, és osszuk kisebb részekre, vagy a külső pereméről vágjunk le darabokat.

Nyár – Gondozás

A palántákat, a magoncokat és a szétosztott növényeket szárazság esetén hetente öntözzük, hogy meggyökeresedjenek. Az elhervadt virágokat rendszeresen vágjuk le.

Ősz – Visszavágás

A tél kezdete előtt vágjuk vissza a hajtásokat körülbelül 15 cm-re. Avarral vagy komposzttal takarjuk a növényeket.

Cickafark vásárlás, beszerzés

Vásároljunk 10 cm vagy nagyobb átmérőjű cserépben nevelt virágzó növényeket. Ne vegyünk fonnyadt levelű növényt vagy olyat, melynek gyökerei kilógnak a cserép alján.