Kerti növények

Jószagú cickafark (Achillea filipendulina)

A jószagú cickafark napkorongra emlékeztető virágai szépen mutatnak a kertben, jól érvényesülnek a vázában, és megszárítva – csokorba kötve vagy koszorúban – is látványosak.

A jószagú cickafark jellemzői

A vadon növő közönséges cickafark (Achillea millefolium) fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Bizonyára mindenki ismeri ezt a növényt, hiszen utak mentén éppoly gyakori, mint száraz dombokon. Leveleit szendvicsekhez és salátákhoz zöld díszítésként, virágait égetettszesz-készítéshez használják. A latin ‘millefolium’ szó jelentése “ezerlevelű”, ami a levelek karéjos felépítésére utal.

A közönséges cickafark közeli rokona, a jószagú cickafark (Achillea filipendulina) is rendelkezik a fent említett jó tulajdonságokkal. Hatalmas csomóban álló virágai élénk napsárgák.

Szinte mindenütt jól érzi magát, ahol a talaj homokos.

Hosszan virágzik

A növényt számos előnyös tulajdonság teszi kedveltté. Ezek közül is kiemelkedik azonban egy: nevezetesen, hogy a jószagú cickafark nagyon sokáig virágzik.

A virágzási időszak júniusban (jó időben akár korábban is) kezdődik és augusztusig (kedvező időjárás esetén még tovább) tart. Amennyiben szárított virágként használnák, a szárakat akkor vágjuk le, amikor a bimbók éppen kinyíltak, így a virágok szép sárga színe sokáig megmarad.

A szárvégeken sűrűn egymás mellett, nagy ernyőben álló virágai ragyogó aranysárgák, mint a napkorong. Az egész növény fűszeres illatot áraszt.

A jószagú cickafark gondozása

A jószagú cickafark szára merev és egyenes. Magassága fajtától függően változik, de nem ritkák a 150 cm magas példányok sem.

Fényigénye

Kedveli a napsütést. Télálló kerti növény.

Öntözés

Szárazságtűrő, ezért csak hosszan tartó aszály esetén öntözzük. A mutatós virágok trágyázás nélkül is nagy számban fejlődnek.

Talaj

Ültessük homokkal kevert, könnyű, meglehetősen száraz földbe. Átültethetünk legfeljebb négy-, ötévenként kell, de növekedéséhez ez sem feltétlenül szükséges, mivel ez megzavarhatja a növény életritmusát.