Kerti növények

Pipacs, díszpipacs gondozása

Óriási virágaival a pipacs vagy más néven díszpipacs a kert egyik fő látványossága.

Pipacs jellemzői

A pipacs, díszpipacs (Papaver orientale) sajnos rövid ideig virágzik, de a csodálatos, 15 cm átmérőjű csésze alakú fehér, lazacszínű, narancssárga, rózsaszín vagy piros virágok szépsége kárpótol bennünket.

A magtok körül elhelyezkedő sziromlevelek tarka krepp-papírra emlékeztetnek, a tövüknél gyakran sötét ibolyaszínűek vagy barnás árnyalatúak.

Hatalmas zöld, fogazott vagy mélyen hasított szélű levelei szőrösek és mérgező tejnedvet tartalmaznak. Elvirágzás után visszahúzódnak, de ősszel ismét kihajtanak. Hidegebb éghajlaton a töveket takarjuk fenyőgallyakkal.

A pipacs hosszú karógyökeret fejleszt, ezért a későbbi átültetést nem viseli el. A növény végleges helyének kiválasztásánál erre legyünk tekintettel.

Legjobban bevált fajtái a skarlátvörös virágú ‘Beauty of Livermere’ (m: 100 cm), a téglapiros, sötét szemfoltos virágú ‘Feuerriese’ (m: 80 cm) és a lazacrózsaszín virágú ‘Catharina’ (m: 80 cm).

Hova ültessük a pipacsot?

A pipacs napos helyen és jó vízáteresztő talajban fejlődik a legjobban.

Olyan ágyásokba, amelyekben nincsenek egyéb harsány színek, csoportosan ültessük, hogy jól érvényesüljön a virágok élénk színe. Mivel a levelek visszahúzódása után az ágyásban csupasz helyek keletkeznek, soha ne ültessük az előtérbe. Elég feltűnő díszt ad ahhoz, hogy középre vagy a háttérbe kerülhessen.

Napos házfal elé ültetve a pipacs élénk színt visz a kertbe. Ha olyan helyre telepítjük, ahova késő délután süt a nap, a lemenő nap fényében szinte izzanak a virágok. Hatalmas virágú díszpipacs az előkertnek is kiemelt látványossága lehet.

A hosszú pangó vízre érzékeny karógyökereket szívesen rágcsálják a pockok. Idejében helyezzük ki a csapdákat.

Díszpipacs

Mit ültessünk mellé?

Visszafogott, hűvös színű virágokat hozó kísérőnövényeket ültessünk mellé, például fehér és kék virágú szarkalábat (delphinium) vagy krémszínű és ibolyaszínű középmagas szakállas nőszirmot (Iris barbata).

Szép összeállítást kapunk, ha olyan növényekkel társítjuk, amelyek akkor kezdenek virágozni, amikor a pipacs virágai már elnyílóban vannak. Ilyen például a fehér virágú margaréta (leucanthemum maximum), a krémszínű virágú Sander-díszdohány (nicotiana x sanderae) vagy az aranysárga virágokat hozó bársonyvirág (Tagetes) és a dáliák (Dahlia).

Az ezüst levelű levéldísznövények, például a nyuszifül (Stachys byzantina) vagy a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), ugyancsak jól mutatnak a pipacs mellett.

Tűzpiros virágú fajta

Pipacs beszerzése, tippek

Tavasszal vásároljunk erős, friss zöld levelekkel rendelkező konténeres növényeket. Kertészetekben különleges virágszínű fajtákat is beszerezhetünk. Ne vegyünk vékony hajtásokkal rendelkező, éppen virágzó vagy elsárgult levelű növényt.

Az érett magtokokat száraz virágdíszhez használhatjuk.

Pipacs gondozása, igényei

A meleg, tűző napsütésnek kitett helyeket kedveli. Jó vízáteresztő, meszes talajt igényel. Kedveli a laza, tápanyagban gazdag talajt, és a meszet is elviseli. Kötött, nyirkos talajban nem érzi jól magát. Májustól júniusig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmasak.

Tavasz – Ültetés

Ültetéshez a legkedvezőbb időszak. Keverjünk a talajhoz komposztot, és ültessük el a palántákat.

Nyár – Karózás és metszés

A magas szárú növényeket szükség esetén karózzuk. A szaküzletekben különféle jól bevált támasztékok kaphatók. Vannak köztük olyanok is, amelyek mérete és magassága állítható. Az elnyílt virágok szárát tövig vágjuk vissza. Elnyílás után a levelek leszáradnak és visszahúzódnak.

Ősz – Talajtakarás

A frissen kihajtó tövek köré terítsünk egy réteg komposztot. A tél beállta előtt takarjuk a talajt fenyőgallyakkal.

Kártevők és növénybetegségek

A feketére színeződött virágok és a penészes foltos levelek a baktériumos feketedés jelei. Ássuk ki és égessük el a fertőzött egyedeket. Ugyanerre a helyre két évig ne ültessünk növényt. A beteg növényeket ne komposztáljunk.