Szobanövény

Krosszandra (Crossandra infundibuliformis) gondozása

Indiából és Sri Lankáról (Ceylon) származó, tartósan nyíló trópusi cserepes virág. Míg korábban kényes növénynek számított, ma a kertészeti nemesítésnek köszönhetően edzettebb fajták is kaphatók

Közülük egyik legszebb és legismertebb a “Mona Wallhaed”. Ez a Svédországban nemesített növény világszerte kedvelt, és a szobában is készségesen virágzik. Míg hazájában a faj méter magasságúra megnő, a “Mona Wallhead” alig éri el ennek a felét. A virágok narancs- és lazacrózsaszínűek. A növény fajnevét a virágok alakjáról kapta, az infundibuliformis ugyanis tölcsér alakút jelent.

A Krosszandra gondozása

Elhelyezését tekintve a világos, de tűző napfénytől védett helyet kíván. Egész évben melegkedvelő, tavasszal és nyáron 20 C fokos, télen 18 C fok körüli hőmérsékleten tartsuk. Nagyon fontos, hogy a talaja is állandó meleg legyen. A nyári hónapokban jól védett helyre a szabadba is kitehetjük. A talaj legyen tőzeg alapú földkeverék, pl. Florasca B. virágföld. Öntözzük mérsékelten, de egyenletesen, langyos, lágy vízzel. Az erősen párás levegőt kedveli, ezért gyakran permetezzük a leveleit. Tápoldat igénye tavasztól őszig kéthetenként, télen havonta egyszer tápoldatozzuk. Minden tavasszal ültessük át. Szaporítás: fejdugványait fűtött szaporítóágyban meggyökereztethetjük.

Kártevők, betegségek

Ha száraz a talaj és a levegő, a levelek a szélükön besodródnak. Nagyon hideg környezetben pedig növekedési zavarok jelentkezhetnek.