Kardvirág (Gladiolus)

Kardvirág (Gladiolus)

E lenyűgöző szépségű virágok a kert valódi ékességei.

Kardvirág jellemzői

A gladiólusz, más néven kardvirág, reneszánszát éli. A kardvirágokat négy csoportba soroljuk: Az óriás virágú kerti gladiólusz 1 méternél magasabbra is megnőhet. A valamivel alacsonyabb növésű Butterfly fajtacsoport kecsesebb hatású. Virágai mindig többszínűek, peremük enyhén hullámos. A 60-80 cm magasra növő papagáj-gladióluszok felső szirmai csuklyaszerűen lefelé hajolnak. Az 50 cm magas törpe gladióluszok a legtörékenyebbek. Játékos hatású virágaik ritkán állnak.

kardvirágok
kardvirágok

Kardvirág hagyma ültetése

A kardvirágokat (gladióluszokat) mindig nagyobb csoportokba telepítsük. Agyasban ültessük a háttérbe vagy a csoport közepére, és gondoskodjunk megfelelő aljnövényekről. A kardvirág kard alakú levelei még elvirágzás után is hosszú ideig díszítik az ágyást. Faluhelyen szívesen ültetik a gladióluszt a kerítés mellé, ahol szükség esetén meg is támaszkodhat. Vágott virágnak az egyszerűség kedvéért egy sorba ültessük a növényeket.

A kardvirágok alatt jól mutat a büdöske, az egynyári lángvirág és a liláskék bojtocska. Vidéki kertekben gyakran telepítenek a gladióluszok mellé színben hozzájuk illő alacsony dáliákat.

kardvirág ültetése
kardvirág ültetése

Ültetés menete

1. A kardvirág hagymákat május elején ültessük el. Ássunk 60-80 cm átmérőjű, 20 cm mély, kör alakú gödröt. Az alját ásóvillával lazítsuk fel.

2. Keverjük össze a kiásott földet három lapát komposzttal és egy csésze csontliszttel, majd 5 cm vastag rétegben terítsük a gödör aljára.

3. A csúcsukkal felfelé helyezzük a gumókat a gödörbe, egymástól 20 cm távolságra. Legalább 8 – 10 gumó kerüljön egymás mellé.

4. Lapátoljuk a gumókra a maradék földet, és kézzel nyomkodjuk le. Alapos öntözés után takarjuk a talajt szalmával.

5. Karokkal vagy hajlított drótvázzal támasszuk meg a fejlődő növényeket, mert könnyen eldőlnek.

Ősszel válasszuk le a gladióluszokon fejlődő sarjhagymákat, és tavasszal ültessük el őket. Gyakori, hogy csak évek múlva fejlődnek rajtuk virágok.

kardvirág gondozása

Kardvirág gondozása

A kardvirág júniustól szeptemberig virágzó hagymás növény, mely gyönyörű vágott virágnak is. A kardvirágok meleg, napos helyen egyenesebben törnek felfelé, és biztosabban állnak. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényelnek. A gumók nem tűrik a pangó vizet, tápanyagigényük nagy.

Tavasz – vásárlás és ültetés

Idejében szerezzük be a gumókat. A gladióluszokat május elején, a fagyok elmúltával ültessük el. A hajtáscsúcsok különösen fagyérzékenyek, ezért szükség esetén borítsunk rájuk üveget.

Nyár – öntözés, karózós, trágyázás

Tartsuk egyenletesen nyirkosan a növényeket. A magas fajtákat karózzuk ki, a virágzás kezdetén dolgozzunk a talajba ásványi tápsót.

Ősz – teleltetés

Ássuk ki a növényeket, és vágjuk vissza a leveleket 5 cm hosszúra. A gumókat tisztítsuk le, szárítsuk meg, és a tavaszi ültetésig tároljuk őket tőzegben, fagymentes helyen.

kardvirág virágzás

Kártevők és betegségek

A gladiólusztripszek I mm hosszú rovarok. A levelek, a virágok és a gumók nedvét szívják, és ezüstös foltokat hagynak maguk után. Ültetés előtt áztassuk a gumókat két órára fertőtlenítő szerbe. A beteg növényeket permetezzük rovarirtóval.