Szobanövény

Cinerária (Pericallis x hybrida) gondozása

Az aggófűfélék kiterjedt családjába mintegy 1300 faj tartozik. Találhatunk közöttük pozsgás növényt éppúgy, mint gyomot, és olyan kedves tavaszi virágot is, mint például az egynyári cinerária.

A cinerária bemutatása

A név (cinerária) magyarra fordítva hamuszürkét jelent. Ezzel magyarázható, hogy e család néhány faját “hamuvirágként” tartják számon. Ezeknek az aggófűféléknek zöldek ugyan a leveleik, de fonákjukat vastag, szürke, filcszerű réteg borítja. Innen származik az elnevezés.

A nemesítés során a szakemberek úgy próbálták eltüntetni azt a szürke réteget, hogy egyre több virágot és egyre kevesebb levelet nevelő fajtákat kísérleteztek ki. Az eredmény szemmel látható: ma már dús, középen egy csokorban elhelyezkedő virágokat nevelő fajtákat vásárolhatunk, a virágokat pedig csak keskeny, zöld levélkoszorú veszi körül.

Kimondottan idényjellegű virág

A cinerária kimondottan idényjelegű növény. Gyönyörködhetünk pompás színeiben, majd virágzás után általában eldobjuk. Ha már egyszer elvirágzott, nagyon nehéz tovább nevelni, és újra virágzásra bírni.

A cinerária származása

A cinerária alapfaja, a Senecio cruentus, a Kanári szigeteken honos. A hegyi erdők talajszintjén él, ahol nemcsak a hűvös, hanem az Atlanti-óceán magas páratartalmú levegője is érezteti hatását.

Cinerária szaporítása magról

Júliustól augusztusig

Ez az időszak a vetés ideje. Az apró magoknak a csírázáshoz fényre van szükségük, ezért ne fedjük be őket földdel, hanem csak kicsit nyomkodjuk le a magokat, hogy öntözéskor ne mossa össze őket a víz. A vetőföldet már a vetés előtt öntözzük be, így a magok zavartalanul csírázhatnak.

Annak érdekében, hogy a talaj megőrizze nyirkosságát és párás melegházi klíma alakulhasson ki, tegyünk a szaporítóládára üveglapot vagy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát.

A csírázáshoz szükséges ideális hőmérséklet 18-20 °C. Ilyen körülmények között az első csírák 10-15 nap elteltével jelennek meg. Ekkor csökkentsük a hőmérsékletet 15-18 °C-ra, és néha szellőztessünk is.

Szeptembertől januárig

Igyekezzünk a növényeket a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű helyen nevelni. Az ideális megoldás a minimum 5 °C-os láda, de a fagyot nem bírják. A növényt ültessük át általános virágföldbe, és ügyeljünk arra, hogy soha ne száradjon ki. A fiatal egyedeket tegyük világos, levegős helyre, de semmiképpen ne érje őket huzat, mert elpusztulhatnak.

Februártól áprilisig

Ha kint már hosszabbodnak a nappalok, a növényen megjelennek az első bimbók. Ha ilyenkor a hőmérsékletet 15 °C-ra növeljük, néhány hét elteltével már gyönyörködhetünk a virágokban. Elvirágzás után nem érdemes megtartani.

A cinerária mérsékelten magas páratartalmat igényel. Időről időre tudoljuk le langyos vízzel, ugyanis a nagy levelek sok vizet párologtatnak. Jót tesz a növénynek, ha néha vízbe állítjuk, hogy korlátlan mennyiségű nedvességet tudjon felszívni.

A cinerária igényei, gondozása

A cineráriát általában úgy nevelik, hogy formájuk tömött és egységes legyen. A virágzó növény mérete nem haladja meg a 15 cm-t. Léteznek azonban magas fajták is, de ennek ellenére ezek is dúsak.

Virágzás

Tavasszal, áprilisban és májusban virágzik, de előfordul, hogy a bimbók már februárban kinyílnak. A virágok a margaréta fészkes virágára hasonlítanak, és fehér, rózsaszín, piros, kék, vagy lila színben pompáznak. A virágkehely körül gyakran fehér szegélyt is is megfigyelhetünk.

Fény és hőmérséklet

Hűvös, világos és nem túl napos helyet igényel. A huzatos helyet egyáltalán nem bírja. Ha a növényt kertészetben vásároljuk, ne vigyük be rögtön a meleg lakásba.

Öntözés és tápanyag

Az öntözéshez mindig használjunk lágy, langyos vizet. A növény nem kedveli az ásványi sókat, ezért tápoldatot se kapjon.

Föld és átültetés

A vetéshez készítsünk talajkeveréket általános virágföldből és homokból. A kifejlett növények agyagos földadalékot is igényelnek. Átültetni nem kell, virágzás után általában eldobják.

Környezeti igénye

A cinerária a hűvös helyet részesíti előnyben, tehát jól érzi magát az előszobában, az északi fekvésű ablakban és a hálószobában is, ahol nincs túl meleg. Egy nagyobb tálban több különböző virág nagyon jól mutat együtt.