Kerti növények

Cipruska gondozása, szaporítása

Az ezüstös lombozatú, tömött bokrokból számtalan virágszár emelkedik a magasba.

Cipruska jellemzői

A cipruska fészkes virágzatú növény. A fehér vagy mélysárga árnyalatú, lapos kerek virágfejek az alsó megfásodó szárakból eredő, sűrűn elágazó, de gyéren leveles szárak végén helyezkednek el. A különféle alakú apró, szárnyalt levelek lehetnek sötétzöldek, szürkészöldek vagy akár fehéren gyapjasak. Ezek a fűszeres illatú félcserjék kis ciprusokra emlékeztetnek, ezért nevezzük őket cipruskának.

Ha megszárítva a szekrénybe tesszük, távol tartja a molyokat.

Hamvas cipruska

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) sokféle változatban fordul elő, amelyeket különféle alfajokba sorolunk. A Santolina pinnata alfaj ritkás levelei szürkés-zöldek, virágai fehérek vagy halványsárgák, a Santolina cbamaecyparissus virágai sötétsárgák, levelei szőrösek. A Santolina x lindavica különösen gazdagon virágzó alfaj. A felsorolt változatok 20-40 cm magasra nőnek. Az ezüstös levelű és sárga

Hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus)

Zöld cipruska

A zöld cipruska (Santolina rosmarinifolia) ritkás levelei sötétzöldek. Virágai az ívesen felfelé növő, 30-50 cm hosszú virágzati szárak végén helyezkednek el.

Zöld cipruska (Santolina rosmarinifolia)

Cipruska gondozása

A cipruska egyszerűen gondozható évelő növény. Kártevőkkel szemben ellenálló. Júliustól augusztusig hozza virágait, melyek száraz virágként is jól mutatnak.  Meleg, napos helyen fejlődik a legjobban. A hőséget és a szárazságot is elviseli. Száraz, jó vízáteresztő talajt igényel. A tápanyagban szegény talajt kedveli.

Tavasz – ültetés

A cipruska ültetéséhez legalkalmasabb időszak. Az áttelelt növényekről távolítsuk el a takarást.

Nyár – szaporítás és metszés

Szárazságtűrő növény, a talaját nem kell trágyázni. Szaporításhoz nyáron vágjunk le 5 cm hosszú, virág nélküli hajtásvégeket, majd nyirkos homokban gyökereztessük meg őket. A töveket elvirágzás után körülbelül egyharmadukkal vágjuk vissza, hogy a növények sűrű növekedésűek maradjanak.

Ősz – fagyvédelem

Télre takarjuk a töveket fenyő-gallyakkal. Hidegebb éghajlaton a lakásban teleltessük őket.

Cipruska ültetése

Védett, meleg helyen és jó vízáteresztő talajon ez az örökzöld félcserje illatos dísze lehet a kertünknek. Fűszerágyásban kiváló társnövénye lehet más Földközi-tenger vidéki vagy egyéb szárazságkedvelő fűszernövényeknek. A cipruska sziklakertben vagy napos rézsűben érzi igazán jól magát, de ha a talaj jó vízáteresztő, akkor naposabb virágágyba ültetve is megfelelően fejlődik. Szegélynövénynek leginkább a tömött növekedésű ‘Dwarf Form’ fajta alkalmas, de a többi alfajból is nyírhatunk alacsony, tömött növekedésű sövényt.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő a szegélynek: tavasz. Lazítsuk fel a talajt, és ássuk ki az ültetőgödröket. A kötött talajhoz keverjünk homokot.

2. Vegyük ki a növényeket a cserépből, lazítsuk fel az összetömörödött gyökereket, majd 10-30 cm tőtávolságra, sorba ültessük el őket.

3. Töltsünk földet a gyökerek köré, és nyomkodjuk meg a talajt. Alaposan öntözzük meg a növényeket. idősebb korukban elviselik a szárazságot.

4. Az első virágzás után egyharmadukkal vágjuk vissza a növényeket, hogy bokrosabbak legyenek. Késő ősszel takarjuk a talajt fenyőgallyakkal.

5. A következő években virágzás után nyírjuk formára a bokrokat, és az évek során neveljünk belőlük alacsony (10-20 cm-es) sövényt.

Hidegebb éghajlaton ősszel ássunk ki néhány tövet. Cserépbe ültetve világos, hűvös, viszonylag száraz helyen, a lakásban teleltessük őket.

Kártevők és betegségek

Ritkán támadják meg kártevők és betegségek, de pangó talajvizes helyen rövid időn belül a gyökérrothadás jeleit mutatja: fonnyadni kezd, elsárgul, majd elhal. Csak jó vízáteresztő talajba ültessük, vagy kötöttebb talaj esetén megelőzésképpen készítsünk a gyökerek alá drénréteget homokból vagy kavicsból.