Kerti növények

Tollborzfű ültetése és gondozása

Az elegáns megjelenésű díszfüveket sokféle összeállításban alkalmazhatjuk.

Tollborzfű fajták

A tollborzfüvek nagy állományokat alkotnak, virágzataik az üvegmosó kefére hasonlítanak, gyakran kecsesen visszahajlanak, és sokszor egész télen díszítik az ágyásokat. Vannak közöttük télálló évelők, de olyanok is, amelyeket csak egyévesként ültethetünk, mert nem vészelik át a fagyokat.

Évelő tollborzfű

Az évelő tollborzfű vagy más néven lámpatisztítófű (Pennisetum alopecuroides) a legkedveltebb faj a tollborzfüvek között. Fagytűrő évelő, keskeny szürkészöld levelei 30-60 cm átmérőjű félgömb formába rendeződnek. Belőlük magasodnak ki szeptembertől 50-80 cm-re a kezdetben fehér, majd rózsaszín vagy barnás árnyalatú füzérvirágzatok. Hideg nyarakon elmaradhat a virágzás. Ősszel a levelek kukoricasárgára színeződnek. A ‘Hameln’ fajta kecsesebb formájú, 10-20 cm-rel alacsonyabbra nő, és már augusztustól virágzik.

Évelő tollborzfű (Pennisetum alopecuroides)

A ‘Compressum’ fajta (Pennisetum compressum) jó télálló faj, barnásvörös árnyalatú kalászait 90 cm hosszú szárakon hozza. A ‘japonicum’ fajtát (Pennisetum japonicum) azonban csak enyhébb éghajlatú vidéken telepítsük. A felfelé törő, 80 cm hosszú szárak végén elhelyezkedő kalászok csúcsa fehér.

Keleti tollborzfű

A keleti tollborzfű (Pennisetum orientale) levelei 30 cm hosszúak, szürkés-zöldek, télen nem színeződnek. Az 50-70 cm hosszú száron ülő ezüstös rózsaszín kalászok rendkívül mutatósak. Már júliusban megjelennek és októberig díszítenek. Télálló évelő.

keleti tollborzfű (Pennisetum orientale)

Rózsás tollborzfű

A rózsás tollborzfüvet (Pennisetum setaceum) nálunk egynyáriként ültetik. Neve a 25 cm-re is megnövő, vékony füzérvirágzatok színére utal. A 40-70 cm hosszú szürkészöld levelek közül 70-120 cm-re kiemelkedő kalászok rózsaszín vagy bíbor árnyalatúak, augusztustól októberig nyílnak. A ‘Rubrum’ fajta (‘Purpureum’, Atropurpureum’ vagy ‘Cupreum’ fajtanéven is ismert) levelei bíborvörös árnyalatúak.

Rózsás tollborzfüvet (Pennisetum setaceum)

Ezüstös tollborzfű

Az ezüstös tollborzfű (Pennisetum villosum) szintén nem télálló faj. Fehér virágzatai mindössze 10 cm hosszúak és különösen dúsan bolyhosak. Kalászai 60 cm-re emelkednek ki a csupán 30 cm hosszú szürkészöld levelek közül.

Tollborzfű gondozása

A tollborzfű egyszerűen gondozható, egynyári vagy évelő növény. Augusztustól októberig virágzik, vágott virágnak is alkalmas növény. A napos, meleg helyeket kedveli. Mélyárnyékban nem virágzik. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel. Nem érzi jól magát száraz, homokos vagy tömörödött talajban.

Tavasz – magvetés és ültetés

Az egynyári fajok magjait márciustól a lakásban vessük el. A saját nevelésű vagy vásárolt palántákat májustól ültessük ki az ágyásba. Az áttelelt fajokat arasznyira vágjuk vissza és trágyázzuk meg. Az idősebb évelőket ássuk ki, tövüket osszuk szét több részre, majd az egyes részeket újra ültessük el.

Késő nyár – öntözés és metszés

Szárazság idején rendszeresen öntözzük a növényeket. A virágzatokat száraz csokrok készítéséhez használhatjuk.

Ősz – fagyvédelem

Az évelő fajok és fajták gyökerei felett lombbal és fenyőgallyakkal takarjuk a talajt. A leveleket ne vágjuk vissza, mert szépek, amikor zúzmara borítja őket.

Az évelő fajokat évente kétszer trágyázzuk. Március/áprilisban és júniusban dolgozzunk a talajba ásványi műtrágyát.

Tollborzfű ültetése

A varázslatos szépségű tollborzfű különösen ősszel növeli kertünk díszértékét. Az évelőkkel és más díszfüvekkel beültetett évelőágyásból nem hiányozhat. Egynyári virágágyásba és vágott virágnak főként az egynyári fajokat ültetik. Tó partján főként a lámpatisztítófű (Pennisetum alopecuroides) és a rózsás tollborzfű (Pennisetum setaceum) érzi jól magát.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: tavasz. Zsineggel jelöljük ki az ágyás formáját. A gyep közepén kialakított hullámos szélű ágyás különösen mutatós.

2. Ásóval vágjuk meg a szegélyt, és daraboljuk fel a gyepet 30×30 cm nagyságú gyeptéglákra, melyeket kiemelünk.

3. Keverjünk komposztot a szigetszerű ágyás talajához. A nagyobb rögöket törjük szét. 60-80 cm távolságra ássunk ültetőgödröket.

4. Vegyük ki a növényeket a cserépből, és olyan mélyre ültessük őket, ahogy a cserépben álltak. Nyomkodjuk meg a talajt és öntözzük meg a töveket.
Ötlet

5. Egészítsük ki az ágyást nagyobb méretű kövekkel, törpefenyőkkel vagy más díszfüvekkel. A tövek között kéregőrleménnyel takarjuk a talajt.

Megfelelő termőhelyen a tollborzfüvek elszórják magjaikat és elburjánzanak. A magoncokat ősszel vagy tavasszal távolítsuk el.

Növényvédelem

A tollborzfű nem érzékeny a kártevők okozta betegségekre. Az évelő fajok középrésze néhány éven belül kikopaszodik. Ennek megelőzésére néhány évente osszuk szét a töveket. Ássuk ki a növényt, vágjuk ki a közepét és semmisítsük meg. Csak az erősebb külső részeket ültessük el újra.