Fűszer- és gyógynövény

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű kellemesen fűszeres leveleit főzéshez és teakészítéshez használhatjuk.

Citromfű jellemzői

A citromfű (Melissa officinalis) tartós évelő, amely már a középkori kolostorkertekben is díszlett.

A növény 50-100 cm magasra nő. Fényes, halványzöld, fogazott szélű levelei tojásdadok; gazdagon elágazó, szőrös, négyélű szárakon helyezkednek el. Érintés hatására a levelek és a hajtások citromillatot árasztanak, mivel illóolajokat, cserző- és keserű-anyagokat tartalmaznak. Nem feltűnő, fehér vagy rózsaszín virágai júliustól augusztusig, a levelek hónaljában nyílnak.

Kereskedelmi forgalomban két fajta kapható: az élénk-sárga levelű ‘Gold’ és a sárga tarka levelű ‘Aurea’. Ez utóbbi fajtát ‘Variegata’ néven is árusítják. Mindkét fajta félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Házikertbe elegendő két-három tövet ültetni. Olyan napos vagy félárnyékos helyre telepítsük őket, ahol terjeszkedésük nem zavarja a többi növényt.

A kertben nevelt citromfű évekig él. Ha cserépben tartjuk, érdemes minden évben új növényt vásárolnunk, mert őszre veszít szépségéből.

Citromfű termesztése, nevelése

Ha nincs kertünk, akkor is ültethetünk citromfüvet, Nagyobb méretű dézsában vagy virágládában, az erkélyen vagy a lakásban két-három évig nevelhetjük. Egy-egy rész virágföldből, komposztból és homokból álló talajkeverékbe ültessük. Száraz időben öntözzük meg, és május/júniusban enyhén trágyázzuk a talajt. Legkésőbb a negyedik tavaszon osszuk szét az idősebb töveket, és az egyes részeket ültessük el friss talajkeverékbe.

A citromfüvet háromféle módon teleltethetjük: tehejük hűvös, világos helyre, ahol megtartja a leveleit, és még szedhetünk is róla, vagy késő ősszel erősen visszametszhetjük az egész bokrot, és hűvös, sötét helyen tárolhatjuk. Ha ezek után márciusban világos helyre tesszük, és rendszeresen öntözzük, csakhamar újra kihajt. További lehetőség, hogy dézsában, a szabadban teleltetjük át. Ehhez ássuk be az edényt a talajba, és az egész növényt takarjuk be lombbal.

Felhasználása

A friss leveleket lehetőleg a reggeli órákban szedjük le. A citromfüvet gyakran használják saláták készítéséhez, de desszerten, gyümölcssalátán, bóléhoz és likőrhöz díszítésként is jól mutat. Egy-egy levelet adhatunk jégkockába fagyasztva, hideg italokhoz.

Szárításhoz a leveleket és a hajtásokat még virágzás előtt, júniusban vagy júliusban szedjük le. Csak a déli órákban kezdjük szedni őket, amikor a reggeli harmat már felszáradt. Vékony rétegben, papíron terítsük szét, és árnyékos helyen szárítsuk őket. Teának csavaros tetejű üvegben tároljuk a leveleket.

A friss levelek lefagyasztva hosszabb ideig megőrzik aromájukat, mint megszárítva. Ezért fűszerezéshez fagyasszunk le néhány hajtást és levelet.

A kertben nevelt citromfüvet téli takarással akár át is teleltethetjük.

Citromfű ültetése

Ültetési idő: április

Ültetés lépései

1. Lazítsuk fel az ágyás talaját, és keverjünk hozzá bőségesen komposztot. Ássunk kellő nagyságú gödröt.

2. Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből. szükség esetén vágjuk szét az edényt. Lazítsuk fel az összetömörödött gyökereket.

3. Ültessük el a citromfüvet a gödör közepébe, ugyanolyan mélyre, ahogyan korábban a cserépben állt.

4. Töltsünk a gyökerek köré egyenletesen földet, majd alaposan nyomkodjuk meg. Bőségesen öntözzük meg a növényt.

5. A tő körül gereblyével terítsünk szét komposztot, hogy a talaj jobban megtartsa a nedvességet, és kevesebbet kelljen öntözni.

Márciustól a lakásban előnevelhetjük. Cserepenként két-három magot vessünk. A palántákat 15-20 °C-on, az ablakpárkányon neveljük.

Citromfű gondozása

A citromfű egyszerűen gondozható évelő fűszernövény. Júliustól augusztusig virágzik. Napos helyen fejlődik a legjobban, de félárnyékban is megél. Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. Rendszeresen takarjuk komposzttal. A kötöttebb talajhoz keverjünk homokot.

Tavasz – magvetés és ültetés

Március/áprilistól a lakásban előnevelhetjük. Cserepenként 2-3 magot vessünk, majd szórjunk rájuk vékony réteg földet, és tegyük az edényt az ablak-párkányra, 15-20 °C-os helyre. A magok 3-4 hét múlva csiráznak. Az idősebb gyökeres töveket válasszuk szét több részre. A palántákat áprilistól ültessük ki a kertbe.

Nyár – gondozás és begyűjtés

Hosszan tartó szárazság idején öntözzünk. A leveleket reggel szedjük le, és lehetőleg frissen használjuk fel őket.

Ősz – fagyvédelem

Késő ősszel arasznyira a talaj felett vágjuk vissza a töveket. Hidegebb éghajlaton takarjuk a talajt lombbal, komposzttal vagy fenyőgallyakkal.