Fűszer- és gyógynövény

Lestyán gondozása, ültetése és termesztése

A lestyán erős zamatú fűszernövény. A kertben sok évig él, de egyéves növényként tarthatjuk virágcserépben is. Magyarországon főleg a hegyvidék falusi kertjeinek növénye.

A lestyán újra népszerű

A lestyán (Levisticum officinale) egyike legősibb kultúrnövényeinknek, Dél-Európában és Délnyugat-Ázsiában honos. Európa élőhelye valószínűleg az itáliai Liguria tartományban található, ahonnan az Alpokon túlra szerzetesek révén már a korai középkorban eljutott, és a kolostorkertek növényévé vált.

Lestyán gyógynövény

Korábban a lestyán neve ‘panakes’, illetve ‘panax’ volt, e szavak jelentése: mindent gyógyító. Hasi és nyakfájdalmak ellenszereként használták, enyhíti a puffadást és vizelethajtó hatású. Régebben a növény gyökereit használták fel gyógyszerek készítéséhez, leveleit pedig konyhai fűszerként hasznosították. A lestyán ma is kedvelt ételízesítő.

Lestyán fűszernövény

Akadnak emberek, akik a lestyán sajátságos ízénél és illatánál jobbat el sem tudnak képzelni, ugyanakkor mások a növény fűszerként való felhasználását elképzelhetetlennek tartják. Íze a zellerére emlékeztet.

A lestyán konyhai felhasználásakor célszerű minden esetben körültekintéssel eljárni, ugyanis már egy kis levél- vagy gyökérdarab  használata is csodát tehet., nagy mennyiségben adagolva azonban elronthatja az egész ételt.

A lestyán rendkívül jól használható levesek, egytálételek, szószok, rizs és ragu készítéséhez, azokkal együtt főzhető.

Néhány növény elegendő

Mivel ajánlatos a lestyánt a főzéshez takarékosan használni, ezért az átlagos igényeket két vagy három tő kielégíti.  Ha edényben neveljük a növényt, késő ősszel váljunk meg tőle, mert ekkorra már fűszerként nem lehet használni. A még meglévő leveleket megszáríthatjuk, bár ezáltal az aroma egy része elvész. A fűszerként szintén felhasználható gyökereket hűtőben tárolva sokáig eltarthatjuk.  A kertben nevelt növény évelő, és bár ősszel elfonnyad, tavasszal újra kihajt.

A lestyán nyáron hozza szép virágait.

Hogyan neveljünk lestyánt a lakásban és a szabadban?

A lestyánt jelentős mérete miatt természetszerűleg inkább kertben tartsuk, ahol több évig növekedhet és fejlődhet. Kifejlett korára teljesen igénytelen fűszernövénnyé válik, különleges gondozást nem igényel.

Csakúgy mint az évelő növények, az első fagyok miatt a lestyán föld feletti részei is elhalnak, és csak gyökerei telelnek át, de a növény tavasszal újra kihajt.

A lestyánt cserépben is könnyen tarthatjuk, ehhez a magokat márciusban vessük el. Csak friss vetőmagot használjunk. A fiatal, cserépben nevelt példányok 40-50 cm magasra nőnek, leveleik nem érik el a kertben nevelt egyedek levélméretét.

A cserepes tövek általában nem virágoznak, de aromájuk és illatuk a kertben termesztett növényekével megegyező.

A cserepes lestyánt késő ősszel dobjuk ki, és tavasszal vessünk újra magokat.

Hosszú csírázási idő

A magok elültetése után takarjuk le a cserepet egy üveglappal, és állítsuk fűtőtest közelébe. Ha ügyelünk arra, hogy az éjszakai hőmérséklet alacsonyabb legyen, mint a nappali, akkor kb. négy hétig tart a csírázás.

A földet mindig tartsuk nedvesen. Ha a magoncok megjelentek, tegyük az edényeket hűvösebb helyre. Csak a legerősebb palántákat ültessük át.

A lestyán igényei, gondozása

A lestyán erőteljes növekedésű évelő növény, néhány év alatt 1-2 méteres magasságot is elérhet. Levélcsúcsai bevagdaltak, egyenes szára üreges.

virágzat

A sárgászöld virágokból álló ernyővirágzat július-augusztusban jelenik meg. A termések érés után szétnyílnak. A növény minden része erősen illatos.

Fény

A lestyán a napos és félárnyékos helyen jól fejlődik. A kertben teljesen télálló.

Öntözés, tápanyag

A cserepes növényeket rendszeresen öntözzük. Mint általában a fűszernövényeket, a lestyánt is csak enyhén trágyázzuk. A kertben nevelt tövekre késő ősszel szórjunk ki kerti komposztot.

Cserepes növényként a lestyánt évente újra kell vetni. A kertben több évig fejlődik.

Föld és átültetés

A lestyán cserépben bármely általános virágföldben nevelhető. Kertben tartva a megfelelő növekedéshez tápanyagban gazdag talajt igényel.

Ilyen feltételek mellett akár 10-15 évig is ugyanazon a helyen fejlődhet.

Cserépbe lehetőleg csak fiatal növényt ültessünk. Az idősebb példányok könnyen kinőhetik a cserepet.

Metszés

A lestyánt általában nem metsszük. A zsenge leveleket főzéshez folyamatosan szedhetjük, a fonnyadt növényi részeket távolítsuk el.

A lestyán szaporítása

A lestyánt a kertben tőosztással szaporíthatjuk. Ehhez csak fiatal növényeket használjunk, mert az idősebb példányok túl mélyen gyökereznek a talajban. A szétosztott töveket nem célszerű cserépbe ültetni. Ha ablakban szeretnénk lestyánt tartani, inkább magról neveljünk növényt.