Fűszer- és gyógynövény

Kakukkfű (Thymus)

A közkedvelt, aromás illatú kakukkfű a Földközi-tenger keleti vidékéről származó fűszernövény. Kertben, erkélyládában vagy a konyha ablakban, cserépben is nevelhető.

Kakukkfű jellemzői

A kakukkfű eredeti hazája a Földközi-tenger keleti vidéke, ma már azonban egész Európában megtalálható száraz, meleg hegyoldalakon. Nálunk elsősorban konyhai fűszernövényként termesztik, de a köznapi gyógyításban is fontos szerepet játszik. A kerti kakukkfűben (Thymus Vulgaris) található illóolajok ugyanis fertőtlenítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatóanyagokat tartalmaznak.

kakukkfű (Thymus Vulgaris)
kakukkfű (Thymus Vulgaris)

Rokonai között sok az erős illatú fűszer A kakukkfű más, illóolajokat tartalmazó fűszernövényekkel – a levendulával, a mentával, a zsályával, az izsóppal, a citromfűvel és a bazsalikommal  – együtt az ajakosak családjába tartozik.

A kakukkfű (Thymus) elnevezés körülbelül 350 különféle örökzöld, talajtakaró cserje, félcserje vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj összefoglaló neve.

kerti kakukkfű

A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) alacsony növekedésű félcserje, sűrűn növő, vékony ágakkal. Kékeszöld leveleinek széle felpöndörödik. Sok apró, bíbor vagy lila színű virága valóságos párnát alkot. A kerti kakukkfű a szabadban is áttelel, ha némi védelmet nyújtunk számára a hideg ellen. Az ablakpárkányon, cserépben tartott növény gond nélkül átteleltethető. Nyáron erkélyládában nevelhetjük. Szaporítása magról történik. Kétévenként érdemes a régi helyett új növényeket nevelni.

kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Citromillatú kakukkfű

A citromillatú kakukkfű (Thymus x citriodorus) annyiban különbözik a kerti kakukkfűtől, hogy illata a citroméhoz hasonló. Az ‘Aureus’ nevű, aranysárga levelű változatot mutatós külseje miatt  dísznövényként is termesztik. Június-júliusban virágzik.

citromillatú kakukkfű (Thymus x citriodorus)
citromillatú kakukkfű (Thymus x citriodorus ‘Aureus’)

Keskenylevelű kakukkfű

A keskenylevelű kakukkfű (Thymus serphyllum) vadon nő, elsősorban száraz, napos hegyoldalakon. Különböző fajai léteznek, legtöbbjük gyökérsarjakkal terjeszkedő kúszónövény. Apró levelei hosszúkás vagy ellipszis alakúak, gyakran szőrösek. Egyes fajok csak mésztartalmú talajon fordulnak elő, mások viszont éppen kerülik az ilyen helyeket. A keskenylevelű kakukkfű ragyogó világospiros színű virágai július-augusztusban nyílnak.

A kakukkfű a rozmaring és metélőhagyma társaságában szépen fejlődik.

Kakukkfű szaporítása

Tőosztással

A keskenylevelű kakukkfű (Thymus serphyllum) és annak sokféle változata könnyen szaporítható az idősebb egyedek osztásával. Ehhez legmegfelelőbb a tavaszi időszak. A leválasztott növényeket egymástól 15-25 cm távolságra ültessük el.

Magvetéssel

A kerti kakukkfüvet (Thymus vulgaris) magról szaporíthatjuk. Vethetjük a szabadban, meleg napos ágyásba vagy a lakásban, porózus, mésztartalmú földdel teli tálba.

A ritkásan elvetett magokat enyhén nyomkodjuk be a földbe, de ne fedjük be. A palántákat kezdetben rendszeresen öntözzük, később a növények már hosszabb ideig is kibírják víz nélkül. Ha már elég nagyok, ritkítsuk ki, június-júliusban pedig enyhén vágjuk vissza őket, hogy bokrosodjanak.

Dugványozással

A citromillatú kakukkfű (Thymus x citriodorus) a kerti és a keskenylevelű kakukkfűnél kevésbé erőteljes felépítésű. Könnyen szaporítható dugványozással.

A hajtásokat úgy tépjük vagy vágjuk le, hogy egy kis darab elfásodott szárrész is maradjon rajtuk. A dugványokat porózus, homokkal elkevert földbe ültessük.

Kakukkfű gondozása

A kakukkfű alacsony, többéves félcserje. A kerti és a citromillatú kakukkfű egyenes szárú, 15-20 cm magasra nő. A vadon növő kakukkfű a földön kúszik.

A kakukkfű júniustól augusztusig virágzik. A kerti kakukkfű virágai bíborszínűek, ritkábban – újabb fajták esetében – fehérek. A keskenylevelű kakukkfű piros virágokat hoz, de léteznek fehér, rózsaszín és sötétpiros színű változatok is. Valamennyi faj erős illatú. A citromos kakukkfű enyhe citromillatot áraszt.

A kakukkfűnek sok napfényre van szüksége. Legjobban déli házfalakon vagy napos erkélyen fejlődik. A fiatalabb növények jobban bírják a szabadban történő telelést, mint az idősebbek, ezeknél ugyanis a fagy gyakran okoz kárt.

A növény a könnyű, porózus, jó vízáteresztő képességű földet kedveli. Ha cserépben neveljük, használjunk kaviccsal vagy homokkal elkevert általános virágföldet. Takarékosan trágyázzuk: tavasszal egy-két alkalommal adjunk a növénynek alacsony koncentrációjú tápoldatot.

Ha szükséges, a cserépben teleltetett kakukkfüvet tavasszal ültessük át nagyobb edénybe.

A növényt röviddel virágzás előtt vágjuk vissza, amikor a legerősebben illatozik. Ha nem használjuk fel frissen, a szálakat kössük csokorba, és sötét, szellős helyen fejjel lefelé lógatva szárítsuk meg.