Kerti növények

Citromillatú muskátli (pelargonium crispum) gondozása, szaporítása és teleltetése

Ha ennek az illatos muskátlinak megdörzsöljük a levelét, citromillatot áraszt. Szerény igényeinek köszönhető, hogy az utóbbi időben sokan megkedvelték.

A citromillatú muskátli bemutatása

Illatos növények régebben sokkal gyakrabban díszítették a lakásokat, mint napjainkban. Nagymamáink – főként különféle illatos muskátlik segítségével – valóságos “parfümériát” állítottak össze az ablakpárkányokon. Aki nem kedveli a potpourrikat, annak csupán választania kell, hogy citrom-, rózsa-, alma-, bors-, pézsma-, szerencsedió vagy citromfűillatot szeretne érezni környezetében.

Citromillat

Az igazi citromillatú muskátli (pelargonium crispum) mellett létezik két másik, enyhébb citromillatot árasztó muskátlifaj: a P. crispum (fodros muskátli), és egy hibrid faj, a P. x citrosum (citromos muskátli). A citromillatú muskátli latin elnevezésének ‘odora-tissimum’ jelentése: “különösen illatos”.

Afrikai eredetű

Minden illatos muskátli Dél-Afrikából származik. Bár hasonlítanak a nálunk ismert, erkélyeken tartott fajokra, azokkal azonban a virágzás gazdagságát illetően nem vehetik fel a versenyt. De nézzük csak meg a virágaikat közelről: ekkor felfedezhetjük a rózsaszín-fehér mintás szirmok ritka báját.

Erkélyen is tartható

A növény kedveli a levegős helyet, ezért május közepén, fagyosszentek után, kitehetjük az erkélyre.

Október közepén, amikor beköszöntenek az első éjszakai fagyok, vigyük be a lakásba. Semmi esetre sem kerülhet a többi muskátlival együtt a pincébe, ott ugyanis csakhamar elpusztul. A hálószoba hűvös ablakpárkánya kiváló téli hely számára. Aki azonban érezni szeretné az illatát, az tartsa inkább egész évben a szobában.

Haszonnövény is

A földközi-tengeri országokban nagy területeken termesztik a citromillatú muskátlit. A növények leveliből és virágaiból olajat nyernek.

A citromillatú muskátli virágait érdemes közelről is szemügyre venni.

A növény igényei, gondozása

Az idősebb citromillatú muskátlik bokrosan elágaznak. A hosszú nyeleken ülő, bársonyosan szőrös levelek mélyen karéjosak.

A virágok fehérek vagy halvány rózsaszínűek, július-augusztusban nyílnak. A virágzás elmaradásának oka a nem megfelelő teleltetés  lehet. Az egész növény citrom illatú.

Fény és öntözés

Világos, de közvetlen napfénytől védett helyet kedvel. Télen tartsuk hűvös, világos ablakpárkányon.

A növekedési időszakban rendszeresen, télen csak keveset öntözzük. Április közepétől augusztus végéig hetente egyszer keverjünk az öntözővízéhez tápoldatot.

Föld és átültetés

A növény számára ideális talajkeverék álljon fele – fele arányban jó minőségű virágföldből és homokból. Keverhetünk a közeghez vályogot, illetve  agyagot is. Március elején ültessük át megfelelő méretű cserépbe. Rövid időn belül nagyra nő. Különösen alkalmas vízkultúrás tartásra, ezért kezdőknek is ajánlható.

Metszés, visszavágás

Átültetéskor, tavasszal vágjuk vissza a hajtásokat 10 cm hosszúra. Augusztusban az idősebb tövekről dugványt szedhetünk.

Szaporítása

Tavaszi visszavágáskor, vagy akár ősszel dugványozással szaporíthatjuk.

Vágjuk el a szárat közvetlenül egy levél alatt ferdén, és a vágási felületet hagyjuk beszáradni, mielőtt a táptalajba ültetnénk.

A citromillatú muskátli teleltetése

A növény egész télen (októbertől-februárig) hűvös, 10 °C körüli helyet igényel, de semmi esetre sem maradhat a meleg, világos nappaliban, mert akkor erősen megnyúlik.

Ugyanígy reagál a kedvezőtlen téli fényviszonyokra is. Gondoskodjunk tehát elegendő téli megvilágításról, és ekkor csak keveset öntözzük, tápoldatot egyáltalán ne kapjon.

Az elfonnyadt leveleket rendszeresen távolítsuk el, mert ellenkező esetben a növény könnyen rothadásnak indul, vagy gombafertőzés kap. Február végén, március elején vágjuk vissza.