Hagymás virágok

Császárkorona (Fritillaria imperialis) virág

A császárkorona a tavaszi ágyás szemet gyönyörködhető látványossága.

Császárkorona jellemzői

A tetemes császárkorona (Fritillaria imperialis) – a kecses kockásliliomhoz hasonlóan  – a fritilláriák nemzetségébe tartozik. Minden bizonnyal nagyméretű, hosszú, vastag száron bőkoló, harang alakú virágairól kapta nevét. A virágok fölött mutatós, zöld levélüstök díszlik.

A császárkoronának kevés fajtája létezik, és nem is mutatnak lényeges eltérést. Csak a színük különböző: piros vagy sárga. A narancssárga ‘Aurora’ különösen nagyméretű virágaival tűnik ki a többi közül. A ‘Lutea’ és a ‘Lutea Maxima’ virágai feltűnően élénksárgák.

Császárkorona virág ‘Rubra Maxima’

Császárkorona ültetése

A császárkorona elsősorban ágyásba vagy virágszegélybe való. A tavaszi növények közül elsőként hívja fel a figyelmet magára, hiszen csaknem valamennyinél magasabbra nyúlik. A pázsitba ültetett császárkorona-csoport mutatós növényszigetet alkot. Mindig legalább három császárkorona hagymát ültessünk egymás mellé. A növény ugyanis egymagában korántsem fejlődik olyan jól, mint ha csoportban áll.

Hagyjuk évekig zavartalanul növekedni a császárkoronát, mert a kiásás és az átültetés nagymértékben befolyásolja a növény virágzási készségét.

Ültetés lépései

1. Augusztusban, körülbelül két héttel az ültetés előtt ássuk fel a talajt. Bőven dolgozzunk bele szaruforgácsot és komposztot.

2. Ássunk 30 cm mély és 40 cm széles ültetőgödröt minden egyes hagymának.

3. Honokból alakítsunk ki a gödör alján vízáteresztő réteget. Szúrjunk le szilárdan álló karót úgy, hogy 40-50 cm-re kiálljon a földből.

4. Fektessük a hagymákat enyhén rézsútosan a homokra. Az ültetési mélység kb. 25 cm legyen. Töltsük fel a gödröt földdel. Tőtávolság 50 cm.

5. Ősszel, a levelek elszáradása után vágjuk le a szárat kevéssel a talaj felett. Takarjuk be érett komposzttal.

TIPP: telepítsük a pázsitba a császárkorona-ágyást, mert segít távol tartani a vakondokat.

Császárkorona gondozása

A császárkorona napos, szélvédett helyet igényel. Virágai áprilistól májusig nyílnak. Egyszerűen gondozható növény. Jó vízáteresztő talajt kíván. A talaj legyen tápanyagban gazdag és humuszos. A növény sovány talajon nagyon gyéren virágzik. A pangó víz a virágok hervadását okozza.

Nyár – Ültetés

Augusztusban ültessük el a hagymákat. Javítsuk a talajt komposzttal és szaruforgáccsal.

Következő tavasz- Gondozás

Tartósan száraz időben öntözzük a növényt. Az első levélpár felett vágjuk le a hervadt virágokat. A leveleket hagyjuk érinthetetlenül. A növénynek szüksége van a lombjára, hogy a következő évre kellő mennyiségű tápanyagot tudjon elraktározni.

Ősz – Trágyázás

Ősszel érett komposzttal trágyázzunk. Ha csak tavasszal trágyázzunk, szerves trágyát használjunk. A császárkorona nem igényel téli védelmet, mivel rendszerint fagytűrő.