Kerti petúnia (Petunia x hybrida)

A kerti petúniák csodálatos szépségű, tartósan virágzó növények. Nagy, tölcsér alakú virágaik bódító illatúak. Az elmúlt években egyre színpompásabb és különlegesebb fajtákat nemesítettek.

Kerti petúnia jellemzői

A nagyvirágú, élénk színű kerti petúnia (Petunia x hybrida) nyáron egyetlen erkélyről sem hiányozhat. A ládákat beültethetjük egyszínű vagy különböző színű petúniákkal, esetleg más nyári virágokkal is társíthatjuk. A legtöbb ma ültetett kerti petúnia szülőfaja a rózsaszín-lilás virágszínű P. violacea és a P. axillaris, amelyek virágai fehérek. Mindkét faj Argentínában őshonos. A P. axillaris virágai – főként éjjel – erősen illatosak. A belőle nemesített hibridek közül jó néhány örökölte ezt a tulajdonságot.

Neve a portugál ‘Petun’ szóból ered, melynek jelentése dohány, ami egyben a kerti petúnia és a dohány közeli rokonságára is utal. Mindketten a burgonyafélék népes családjába tartoznak.

Kerti petúnia hibridek

A nemesítések során rengeteg különböző méretű, virágformájú és színkombinációjú kerti petúnia jött létre. Vannak egyszerű, teltvirágú vagy fodros szirmú, egyszínű rózsaszín, fehér, sárga, lilás-vörös, mályvaszínű és sötét ibolya színű fajták is. Sok esetben a virágon eltérő színű folt, sáv vagy erezet látható.

Kertbe a Multiflora és a Suberbis sima fajtacsoportba tartozó magasabb, gazdagabban elágazó fajtákat ültessük. Ilyenek a kisvirágú ‘Hungária’, a fehér ‘Venus’, a sötétkék ‘Senator’ és a kárminvörös virágszínű ‘Topas-königin’ fajták. A csüngő növekedésű fajták különösen szépen mutatnak erkélyládákban, és jól kombinálhatók egyéb nyári virágokkal.

Kiváló ámpolnanövény

A csüngő növekedésű kerti petúniák nemcsak erkélyládába, hanem kaspóba ültetve is jól érvényesülnek. Kedvelik a napos, esetleg félárnyékos, széltől védett helyeket. Szeles helyen gyakran támasztékot igényel.

Gondozása

A kerti petúnia magassága 20-60 cm között változik. Vannak felfelé növő és csüngő fajtái is.

Virágzás

Nagyméretű, bódító illatú, tölcséres virágai a fagyokig folyamatosan nyílnak. A fajták virágai rendkívül forma- és színgazdagok.

Fényigénye

A mérsékleten meleg, napos helyeket kedveli.

Öntözés, tápanyag

Az erkélyládában és a dézsában tartott növények sok vizet igényelnek. Száraz időszakban naponta öntözzük őket, lehetőleg este. Kiültetés után és a növekedési időszakban kéthetente tegyünk tápoldatot az öntözővízbe. Ha a kertben neveljük, kiültetés előtt keverjünk a talajba nagyobb mennyiségű szerves tápanyagot.

Föld, átültetés

Vetéshez és ültetéshez általános virágföldet használjunk. A magról kelt palántákat először cserepekbe ültessük, majd a fagyok elmúltával a szabadba: erkélyládába, dézsába vagy a kerti virágágyásba.

Nyesés, visszavágás

Folyamatosan szedjük le az elnyílt virágokat. Amikor a növény már hosszabb hajtásokat növeszt és kezd megnyúlni, vágjuk vissza a felére. Két héten belül regenerálódik.