Kakastaréj (Celosia argentea), tarajos celózia

kakastaréj

Ezt a színpompás növényt hidegházi szobanövényként illetve melegebb helyen a szabadban is nevelhetjük, ha egy kis egzotikus szint szeretnénk lopni a kerti növénykompozícióba.

Kakastaréj (celózia) jellemzői

Több fajtája létezik. Ezek 25-60 cm magasra nőnek, virágaik színe lehet sötétvörös, lángoló narancsvörös vagy sárga. A virágzata vágott virágként is gyönyörű, sőt a közvetlen napfénytől védett helyen a levegőn megszárítva is megtartja színét. A növény júniustól szeptember végéig hozza a világoszöld levelek felett fejlődő virágzatát. Az Ázsiában évelő celóziát nálunk egynyáriként kezelik, tehát az elvirágzást követően kidobják.

cserepes kakastaréj
Cserepes kakastaréj

Kakastaréj gondozása

A kakastaréj szobanövényként 18 °C körüli hőmérsékletet igényel. Nyári napokon biztosítsunk számára huzatmentes szellőzést. A növényeket nem szabad a szabadba kiültetni a fagyveszély idejére bár elviseli a 0 °C-os hideget is, ha a gyökérlabda nem túl nedves. Februártól áprilisig az elvetett magokat tartsuk 22 °C-os hőmérsékleten.

A közvetlen napsütést kedveli, de óvjuk a tűző nyári napfénytől. Alaposan öntözzük meg a növényt, amint a talaj felszíne száradni kezd.

kakastaréj virág (Kakastaréj (Celosia argentea)

13 C feletti hőmérsékleten naponta enyhén permetezzük, de csak olyankor ha a levelek egy-két órán belül meg tudnak száradni. A növekedési időszakban kéthetente műtrágyázzuk készen kapható szobanövénytáppal. A magokat tőzegalapú vetőközegbe vessük, majd ültetőközegbe ültessük át. A magasabb termetű fajtákhoz a stabilitás érdekében jó vízelvezető földalapú közeget használjunk. Amint a növény növekedésnek indul, rövid időn belül ültessük át, nehogy a fejlődése lelassuljon.

Kártevők és betegségek

A nitrogénben gazdag növénytápok gyengítik a virágok színezetét. Túlöntözés következtében a talaj és a szár találkozásánál rothadás léphet fel. A levéltetvek ragadós kolóniákban gyülekeznek a zsenge hajtásvégeken. A megfelelő rovarölő szerrel védekezzünk a kártevők ellen.