Szobanövény

Szobai bambusz (Pogonatherum paniceum)

Ez a növény nem bambusz, bár egy kicsit tényleg hasonlít a bambuszokra. Ugyanabba a családba – fűfélék (Gramineae) – tartozik, és észak-kelet Ausztráliából és a maláj szigetvilágból származik.

Szobai bambusz jellemzői

A világ trópusi területein a Pogonatherum-ot a szabadban tartják dísznövényként, a hűvösebb országokban azonban a fagy ellen védelemre van szüksége. A szobai bambusz sűrű, zöld, viszonylag puha, fűszerű levélzete a növekedés folyamán az oldalára dől, s így akár 60 centiméter hosszúra is megnőhet. Tegyük olyan helyre, ahol a fény hatására a lombozat mintát vethet a falra, vagy ahol lágy, békés hatást szeretnénk elérni. Megfelelő viszonyok között a növény néha füzérben álló virágzatot is hozhat.

Szobai bambusz gondozása

Tartsuk a szobai bambuszt fagymentes környezetben, azaz olyan helyen, ahol a hőmérséklet nem süllyedhet 0 °C alá. A levelei akkor mutatnak a legszebben, ha hűvös, 10 °C körüli helyen tartjuk a növényt, és a melegebb időszak alatt jó szellőzést biztosítunk számára. A nyári hónapok alatt a növényt kitehetjük a szabadba.

Tegyük a növényt világos, de közvetett fényt kapó helyre. Ha túl erős napfény éri a szobai bambuszt, puha levelei megperzselődhetnek. A gyenge, közvetlen téli napot jól viseli.

Nyáron a Pogonatherum-ot rendszeresen és bőségesen öntözzük. Meleg időben okvetlenül növeljük az öntözővíz mennyiségét. A növekedési időszak folyamán lehetőleg tartsuk a növény talaját folyamatosan nyirkosan. Télen a lehető legkevesebbet öntözzünk, különösen, ha a hőmérséklet 10 °C alá esik.

Ez a növény nem igényli a magas páratartalmat. Ha nyáron nagyon meleg az idő, reggelente permetezzük be vízzel, és addig ne tegyük közvetlen napfényre, amíg a levelei meg nem száradtak. Nincs szüksége tápanyag utánpótlásra, mivel minden tavasszal át kell ültetni. Ha a levelek nyár vége felé kezdenek veszíteni a színükből, az aktív növekedési időszak végéig tíznaponta adjunk a növénynek feles erősségű, levéldísznövényekhez ajánlott tápot.

A szobai bambuszt minden évben kora tavasszal ültessük át. Használjunk jó vízelvezető ültetőközeget, vagy adjunk a talajhoz kertészeti homokot. Egyúttal szedjük szét külön tövekre a gyökérzetet, a csúnyán nőtt leveleket pedig vágjuk le.

A rendetlenül nőtt növényeket a tavaszi átültetés alkalmával nyírjuk meg. A szobai bambusz viszonylag gyorsan regenerálódik, és jót, tesz neki egy kis „fazonigazítás”.

Kártevők és betegségek

A levéltetvek a túlzott tápanyagbevitel következtében fejlődő lágy, friss hajtásokat támadhatják meg. Ha ezt el szeretnénk kerülni, tartsuk hűvös helyen a szobai bambuszt. A levelek a túlzott melegtől kiszáradnak és elhervadnak. A beállt növényeknek sok vízre van szükségük, de még jobb megoldás, ha csökkentjük a hőmérsékletet a növények környezetében.