Kerti növények

Csillagánizs (Illicium verum) gondozása, felhasználása

A csillagánizst – a mi éghajlati viszonyaink mellett – tetszetős, örökzöld dézsás növényként tarthatjuk. A lakásban, meleg helyen teleltessük. Halványsárga virágai kellemes illatúak.

Illatos virágú örökzöld cserje

Ez a leginkább csak botanikus kertekben fellelhető örökzöld cserje dézsás növényekből álló gyűjteményünket gazdagíthatja, hiszen tetszetős megjelenésű bokor. Ha üvegházban tartjuk, az idősebb példányokon rendszeresen csodás illatú, sárgászöld virágok jelennek meg.

A ritka csillagánizst akkor teleltethetjük át sikerrel, ha a teleltetőhely hőmérséklete nem süllyed 15°C alá.

Más trópusi és szubtrópusi növényekkel ellentétben, mint például a leander, az angyaltrombita és az ólomvirág,  amelyek az alacsonyabb hőmérsékletet is elviselik, a csillagánizs hideg hatására jelentősen károsodik.

Ősi fűszernövény

A csillagánizs Kínai déli részén, Japánban és Koreában őshonos. A kínai csillagánizst (I. verum) a XVI. században angol tengerészek juttatták el Európába. A növény csillag alakú termését minden bizonnyal már 3000 évvel korábban is felhasználták, napjainkban is fontos szerepet tölt be a kínai és indonéz konyhában.

Az ánizsfélék családjába tartozó cserje terméseit még a teljes érés előtt begyűjtik, majd megszárítják. Aromája erős, kicsit a közönséges ánizséra hasonlít.

Legismertebb fajai

Ismert faja az I. anisatum, a japán csillagánizs, amelyet egyes könyvek I. religiosum néven is említenek. A Kínában felfedezett legrégebbi faj a “valódi” csillagánizs, az I. verum, termései nagyobbak. A floridai csillagánizs (I. floridanum) virágai vörös színűek.

Csillagánizs felhasználása, hatása

A csillagánizs magjából, illetve még inkább annak csillag alakú terméséből kinyert fűszert a távol-keleti konyhában főként disznóhús, kacsa- és libasült ízesítésére használják.

Az ázsiai szakácsok leginkább a bors, a szegfűbors, az édeskömény, a fahéj és a gyömbér kiegészítőjeként alkalmazzák.

Szárított csillagánizs

Szilvalekvár és tömjén

A csillagánizs az európai konyhában is megtalálta helyét, főként édességek, befőttek, szilvalekvár és más gyümölcsételek hozzávalójaként. A termésből nyert illóolajat gyakran használják borszeszekben, parfümökben vagy orvosi készítmények ízanyagaként.

A csillagánizst már a középkorban is nyugtató és erősítő szernek ajánlották. A japánok mind a mai napig felhasználják a fa kérgét tömjénként kultikus szartartásoknál.

A csillagánizs igényei, gondozása

A csillagánizs hazájában akár 10 méteres magasságot is elérő, örökzöld, erősen elágazó ágrendszerű fává fejlődik. A kínai csillagánizs (I. verum) megjelenése némileg a nyírfára emlékeztet. Sima ágait szürkés kéreg borítja.

Virág

Üvegházban tartva, megfelelő gondozás mellett nálunk is virágzik. Virágai zöldessárga színűek, erősen aromás illatúak.

Fény és hőmérséklet

A világos helyeket kedveli, de a közvetlen napfényt nem viseli el. Május végétől árnyékos helyre kitehetjük a szabadba.

Öntözés, tápanyag

Kielégítő fejlődését a nyári rendszeres öntözés, a téli csökkentett vízadagolás és a júniustól augusztusig tartó időszakban kéthetente adott tápoldat biztosítja.

Föld

Minden humuszban gazdag, homokkal és tőzeggel kevert föld megfelelő, de előrecsomagolt virágföldbe is ültethetjük.

Szaporítás

Vetéssel vagy visszavágásnál keletkező dugványokról, amelyek 20-25 °C-os talajhőmérsékleten könnyen gyökeresednek.

Teleltetés

Növényünk teleltetésére egy nem túl meleg szoba is alkalmas, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 18 °C fölé. Sok hobbikertész teszi ugyanezt, ha narancs-, mandarin- vagy olajfát, mályvacserjét, babért, kenderpálmát, pálmaliliomot vagy cikászt szeretne teleltetni.

Ezek a növények gondoskodnak a sötét évszakban arról, hogy több zöld legyen a szobában. Ügyeljünk arra, hogy a teleltetőhely ne legyen túl meleg és sötét.