Szobanövény

Selyemkóró (Asclepias) gondozása

A selyemkóró nemzetségnek több faja ismert. Szobanövényként a selyembokor a legelterjedtebb. Kevés gondozást igényel és nyáron védettebb helyen a szabadban is tartható.

Gazdagon virágzó növények

Az Asclepias botanikai nevét a gyógyítás görög istenéről, Aszklépioszról kapta. Magyar elnevezését a magot borító, selymes szőröknek köszönheti. A selyemkóró viaszvirág rokona.

A virágban párta és mellékpárta is található, a porzók a magházzal összenőttek. A magházhoz kapcsolódó bibe váladékanyagot termel, a megporzást a darazsak végzik el.

Szabadföldi és szobanövények

Selyembokor

A selyembokor (A. curassavica) Közép- és Dél-Amerika trópusi területéről származik. Nálunk a XVII. század óta nemesítik cserepes növényként. Alsó részein fásodó, gyéren elágazó növény. A skarlátvörös vagy narancsszínű virágok ernyő virágzatban állnak. A május-júniusban kezdődő virágzás egészen októberig tart. E szobanövényt meleg nyarakon az erkélyen is tarthatjuk.

Közönséges selyemkóró

A közönséges selyemkóró (A. syriaca) Észak-Amerikából származik, nálunk szabadban is nevelhető. Másfél-két méter magasra nő, virágai egyöntetűen rózsaszínűek.

Gumós selyemkóró

A gumós selyemkóró (A. tuberosa) csak 60-90 cm-es magasságot ér el, virágai pirosak, illatosak, élénk sárga színű mellékpártájuk van. Védett helyen a szabadban is tarthatjuk, de télre takarjuk be.

A selyemkóró igényei, gondozása

A selyembokor cserepes növényként 0,5-1 méter közötti magasságot ér el. A többi selyemkórófaj magasabb, bokrosabb és általában szabadban nevelhető.

Virágzás

A növény egész nyáron virágzik. A skarlátvörös vagy narancsszínű virágok sárgásnarancs mellékpártával rendelkeznek, gyengén illatosak.

Fény és hőmérséklet

Legmegfelelőbb a növény számára a világos, 20 °C körüli hely. Déli vagy keleti fekvésű ablakban, 12 °C-on teleltessük.

Öntözés, tápanyag

Nyáron rendszeresen öntözzük, és 14 naponta adjunk neki tápoldatot. Télen keveset öntözzük, és ne trágyázzuk.

Föld és átültetés

A magról szaporított egyedeket júniusban ültessük át homok és általános virágföld keverékébe. Az átteleltetett példányokat márciusban kell átültetni. Fontos a megfelelő drénréteg és a jó vízáteresztő képességű, könnyű talaj.

Metszés, visszavágás

Az idősebb növényeket áprilisban metsszük, amikor az erőteljes növekedés már megindult. A fiatal egyedek hajtáscsúcsait lecsípve dúsabb növekedés érthető el.

A selyembokor szaporítása

A növény dugványról és magról szaporítható.

A vetést február-márciusban 20-25 °C-on végezzük. Az előcsíráztatás és az első átültetés után csökkentsük a hőmérsékletet 18-20 °C-ra. A fiatal növény csúcsát visszacsípve dúsabb növekedést érhetünk el. Mivel a selyembokor csak gyéren elágazó növény, ültessünk több tövet egy cserépbe.

A magról szaporított egyedek az első évben ritkán virágoznak, teljes értékű virágzás az ezt követő év május-júniusában várható. A növényt kb. 12 °C hőmérsékletű, világos helyen teleltessük.

Hajtáscsúcs dugványokat éles késsel áprilisban vághatunk az anyatőről, hosszuk 6-8 cm legyen. Először mártsuk be a vágási felületeket gyökereztető hormonba, majd ültessük a dugványokat homokkal kevert általános virágföldbe. Az első 14 nap alatt, amíg a gyökerek képződnek, védjük meg a dugványokat a kiszáradástól úgy, hogy egy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát borítunk föléjük.

A hőmérséklet 18-20 °C között legyen, és rendszeresen öntözzük a növényt. Amikor elérik a 10-15 cm-es magasságot, vágjuk vissza őket 3-4 levélpáras növényekké. Nyáron, miután megindult az erőteljes növekedés, kéthetente adjunk kevés tápoldatot az öntözővízhez.