Szobanövény

Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)

A kínai hibiszkusz csaknem egész évben nyílik. Csodálatos, hatalmas tölcsér alakú virágai fajtától függően pirosak, lazacszínűek, sárgák, fehérek, narancs- vagy rózsaszínűek, sőt tarkák is lehetnek.

A kínai hibiszkusz bemutatása

A kínai hibiszkusz általában bokros növekedésű. Levelei tojásdad alakúak, erősen fogazottak, fénylően sötétzöld színűek, virágai pedig feltűnően nagyok. Mindenki ízlése szerint válogathat a különböző színű, egyszerű és teltvirágú fajták között, hiszen sárga, narancsszínű, rózsaszín, fehér, piros, de még pettyes is akad közöttük.

Ha azt szeretnénk, hogy a növény alakja fára hasonlítson, a legalsó hajtásokat folyamatosan vágjuk vissza, amíg a korona kialakul.

A kínai hibiszkusz igényei, gondozása

A kínai hibiszkusz bokros növekedésű növény. A virágüzletek általában 20-40 cm-es változatokat árulnak. A magasabb növésű fajták elérhetik a három métert is, ha zavartalanul hagyjuk őket nőni. Tavaszi visszavágással alacsonyabb, bokrosabb növényeket nevelhetünk.

Virágzás

A virágok a levélhónaljból erednek és általában három nap múlva hervadnak el. Illatuk jellegtelen.

Fény és hőmérséklet

Világos, tágas helyet igényel. Nyáron kitehetjük a szabadba, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Télen a 15 °C-os hőmérséklet a legkedvezőbb számára.

Öntözés, tápanyag

Rendszeresen és bőségesen öntözzük, de az alátétben, kaspóban összegyűlt vizet öntsük ki. Időnként zuhany alatt tusoljuk le. A virágzási időszakban tíznaponta adjunk neki tápoldatot.

Föld és átültetés

Tavasszal ültessük át. Ne használjunk túl nagy cserepet és túlságosan magas tőzegtartalmú földkeveréket. Legjobb az erősen agyagos, általános virágföld. Gondoskodjunk megfelelő vízelvezető rétegről.

Visszavágás

Tavasszal alaposan vágjuk vissza a hosszú felkopaszodott hajtásokat.

A kínai hibiszkusz szaporítása

Májusban 10-15 cm hosszú, félérett dugványokkal szaporíthatjuk. Kettesével-hármasával dugjuk őket homokos tőzeggel töltött cserepekbe, majd húzzunk ezekre szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát.

Amennyiben a levegő és a talaj hőmérsékletét 22-25 °C-on tudjuk tartani, a dugványok 3-4 hét elteltével meggyökeresednek. Ekkor ültessük őket egyesével cserepekbe, és ha már elég nagyok, kétszer-háromszor alaposan vágjuk vissza őket.