Kerti növények

Kis meténg (Vinca minor)

A télizöld sűrű leveleivel és apró virágaival tavasszal szép színfolt a kert árnyékos részében.

Kis meténg jellemzői

A télizöld elfásodó hajtásain csillogó zöld, bőrszerű levelek ülnek. Indákkal terül szét, és hamar örökzöld levélszőnyeget alkot. Öt tányérszerűen szétterülő virágsziromból álló virágai áprilistól nyílnak. A növény minden része mérgező.

A télizöld meténg (Vinca minor), vagy más néven kis télizöld meténg 10-20 cm magasra nő, erdeinkben vadon is tenyészik, és halványkék virágokat hoz. Vad változatán kívül több kerti fajtája van, például a nagy virágú ‘Bowles Variety’, a telt virágú ‘Azurea Plena’ és a sűrű lombú `Grüner Teppich’. A fehér-tarka levelű ‘Variegata’ különösen mutatós. Az ‘Alba’ fehér, a ‘Rubra’ piros, a ‘Multiplex’ bíbor-vörös, telt virágokat hoz.

A nagy meténg (Vinca major) halványkék színben virágzik, magasabbra (20-30 cm) nő, és virágai, valamint levelei is kicsit nagyobbak.

Kis meténg ültetése

A kis meténg hosszú indáival terül szét, ezért kiváló talajtakaró a kert félárnyékos és árnyékos sarkaiban, fák és cserjék alatt, fal előtt, vala-mint a cserjés szélén. A kis meténg a hűvös, nyirkos helyeket kedveli. Nyáron, hosszan tartó szárazság esetén öntözzük. A növény laza, humuszos talajt igényel.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: ősz vagy tavasz.

1. Ásóvillával alaposan lazítsuk fel a talajt, és távolítsuk el belőle a gyomnövényeket és a köveket.

2. Dolgozzunk a talaj felszínébe egy réteg komposztot. Ültetőkanállal ássunk gödröket, egymástól 30-40 cm távolságban.

3. Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből, és olyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben állt. Nyomkodjuk le a földet a gyökér körül.

4. Bőségesen öntözzünk, hogy a gyökerek és a körülöttük lévő föld jól megszívja magát, és ne maradjanak a talajban levegővel telt lyukak.

A kis meténg idővel erősen szétterül, ezért akár egy méteres távolságra is ültethetjük egymástól a növényeket. A meggyökeresedésig rendszeresen gyomláljunk, vagy töltsük fel magunk nevelte sarjadékkal, mivel a télizöldet osztással, bujtó-vesszőről és dugványról is könnyen szaporíthatjuk.

Gondozása

A kis meténg egy örökzöld, évelő  talajtakaró.Áprilistól májusig virágzik. Érzékeny a közvetlen napra és a hőségre, ezért legalább félárnyékba ültessük. Humuszos, laza talajt igényel. Humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajban tenyészik a legjobban.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Megfelelő ültetési időszak: márciustól áprilisig. Távolítsuk el a rőzsét a meggyökeresedett növényekről. Osszuk az Öreg bokrokat, vagy vegyünk le róluk gyökeres indákat.

Nyár – öntözés és talajtakarás

Szárazság esetén gyakran és bőségesen öntözzünk. Takarjuk a talajt vékony réteg komposzttal vagy avarral, hogy jobban tartsa a nyirkosságot.

Ősz – ültetés és szaporítás

Ilyenkor is ültethetjük. A dugványról való szaporítást is ilyenkor végezzük. Vegyünk le 5 cm hosszú hajtásokat, és dugjuk őket nyirkos homokba. Tavaszra gyökereket hoznak.

Kártevők és betegségek

A levélfoltosság, amelyet egy vírus okoz, elsősorban a télizöld meténget támadhatja meg. A levelek sárga csíkossá válnak, a hajtások megrövidülnek, a virágok nagyon kicsik lesznek. Mivel a vírus ellen nem lehet védekezni, távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött növényt.