Szobanövény

Csüngő harangvirág (Campanula isophylla) gondozása

Végre egy olyan szobanövény, amely a kemény öntözővizet is elviseli! És méghozzá milyen pompásan mutat ámpolnában. Ez a Földközi-tenger környékéről származó harangvirágfaj fehér vagy liláskék virágaival rácsok befuttatására is nagyon alkalmas. Legszebb fajtái a ‘Mayi’ és az ‘Alba’.

A tejnedv, amely a törékeny hajtások sérülésekor buggyan ki, nem mérgező. Évelő növény, mely jó ápolás mellett évről évre megújul, és egyre gazdagabban virágzik.

Csüngő harangvirág igényei

Világos vagy napos helyet kíván, de nyáron a déli órákban óvjuk a tűző napfénytől. A növekedési időben tartsuk levegősen, nyáron vigyük ki az erkélyre vagy a kertbe. Télen csakis hűvösen, 10 °C hőmérsékleten pihentessük! Talaj: tőzeg alapú földkeverék, vagy B típusú virágföld. Öntözés: talaját tartsuk állandóan nedvesen, de a nyugalmi időben csak mérsékelten öntözzük. Tápanyagellátás: nyáron kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés: tavasszal vágjuk vissza hajtásait, és a növényt ültessük át friss talajba. Szaporítás: dugványai tőzeg-homok keverékében könnyen meggyökeresednek.

Hasonló ápolást kíván néhány rokon faj is, mint például a Campanula fragilis és a Campanula pyramidalis.

Kártevők és betegségek

Túlságosan meleg teleltetőhelyen vagy túl száraz szobalevegőn is takácsatkák károsítják.