Szobanövény

Kamélia (Camellia japonica)

A japán kamélia rózsára emlékeztető virágaival a lakás legszebb ékessége lehet. Nagyon igényes növény, ezért a legkisebb gondozási hiba esetén a gyönyörű virágpompa sajnos elmarad.

Kamélia jellemzői

A kamélia (Camellia japonica), vagy más néven japán kamélia, a teafélék családjába tartozik. Japánban és Koreában számtalan faja nő vadon. Örökzöld cserje, akár a 15 méteres magasságot is elérheti. Nálunk csak egyetlen faja, a japán kamélia terjedt el. A sötétzöld, fénylő, bőrnemű levelek és a januártól áprilisig nyíló, rózsához hasonló virágok színe érdekes kontrasztot ad a növénynek.

Ezt a növényt Alexandra Dumas francia regényíró tette halhatatlanná 1848-ban írt regényével (“Kaméliás hölgy”), amelynek hősnője mindig kaméliavirágot viselt.

A japán kaméliának feltűnően szép virágai vannak, méltán tartják a virágzó szobanövények “nagyasszonyának”.

Nagyon érzékeny

A japán kamélia rendkívül érzékeny a hőmérséklet, a páratartalom és az öntözővíz mennyiségének változására. Ha eltolódik e három tényező egyensúlya, azt azonnal észrevehetjük a növényen. Ha télen a hőmérséklet 10-15 Celsius fok fölé emelkedik, nagyon sok vizet párologtat, lehullnak a levelei és a bimbói. Nem tűri sem a központi fűtéses lakás száraz levegőjét, sem a huzatot.

A bimbós növény helyét ne változtassuk, mert lehullajtja őket. Még arra is érzékeny, ha ilyenkor el fordítjuk.

Átteleléskor a télikertben biztosíthatjuk számára a legtökéletesebb feltételeket. Ekkor is egyenletes hőmérsékletet és páratartalmat igényel.

japán kamélia
Japán kamélia virága

Kamélia nevelése

Májustól szeptemberig

A japán kamélia ezekben a hónapokban a kertben érzi magát a legjobban, de kitehetjük az erkélyre is. Ültessük ki cserepestől félárnyékos, szélvédett helyre a kertbe. A lakásban tartva csak ritkán vészeli át a nyári időszakot. Esővízzel vagy lehűtött forralt vízzel öntözzük, és hetente egyszer tegyünk az öntözővízbe tápoldatot.

Októbertől februárig

Ebben az időszakban neveljük a növényt a lakásban  vagy – ha van – a télikertben. Biztosítsunk számára 10-15 °C hőmérsékletet, mert egyébként nem nyílnak ki a virágbimbók. A virágzást követően tartsuk  kissé hűvös helyen, amíg kiültetjük a szabadba.

Márciustól májusig

Ilyenkor a növény teljes virágpompájában tündököl. Ha idejében eltávolítunk róla néhány bimbót, a cserjén maradó virágok átmérője elérheti akár a 6 cm-t is.

Amennyiben szükséges, ilyenkor alakító metszéssel formálhatjuk a növényt. A levágott ágak akár egy hétig is szépen díszlenek a vázában, ha egy kevés cukrot és sót keverünk a vízbe.

Nagyon fényigényes növény, de kora tavasszal óvjuk a déli napfénytől, mert az érzékeny bimbók könnyen megperzselődhetnek. A kinyílt virágok mindössze egy hétig díszítik a cserjét, ami tulajdonképpen csekély kárpótlás a sok gondozásért.

Kamélia gondozása

A bokros növekedésű japán kamélia nálunk fajtától függően akár egy méter magasra is megnőhet.

Virágzás

Fehér, rózsaszín, élénk- és mélyvörös színű, egyszerű, félig telt vagy telt virágú változatai vannak. A virágainak nincs illatuk.

Fény, öntözés, tápanyag

Nagyon fényigényes, de nem kedveli a közvetlen napfényt. Az év különböző időszakaiban eltérő a növény hőmérsékletigénye. Egész évben rendszeresen öntözzük mészmentes, lágyított vízzel. Csak augusztus elejétől csökkentsük  a vízadagot, hogy a virágkezdemények kifejlődhessenek. A növekedési időszakban hetente egyszer gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról.

Nem tűri a meszes földet, ezért savanyú kémhatású virágföldbe vagy tőzeg és lombkomposzt keverékébe ültessük. Elég 3-5 évenként átültetnünk.

Kamélia metszése

Csak akkor távolítsuk el a hajtásokat, ha a cserje túlságosan sűrűvé válik. A levágott ágak egy hétig is frissek maradnak a vázában, ha egy kevés cukrot és sót teszünk a vízbe.