Japán kamélia (Camellia japonica) gondozása, teleltetése

Elegáns virágai miatt sokan szeretnék ezt az Ázsia hűvös erdeiből származó örökzöld cserjét lakásukban tartani, de félnek az ápolásától.

Valóban annyira kényes a kamélia? Nem, ha egyenletes körülményeket biztosítunk számára. A hirtelen hőmérséklet-változásra, egyenetlen vízadagolásra, túl sok melegre, túl kevés fényre és a tenyészhely változtatására olykor a bimbók lehullatásával reagál.

Ezenkívül a meszet sem a vízben, sem a talajban nem viseli el. A télen vásárolt növényeket soha ne tartsuk 15 °C-nál magasabb hőmérsékleten, inkább hűvösebben!

A japán kamélia gondozása

A japán kaméliát május közepétől szeptember közepéig félárnyékos, levegős helyen tartsuk a kertben vagy az erkélyen. A fajtától függően téli vagy tavaszi virágzás után tegyük hűvös (6-10 °C) környezetbe a növényt. Talajigénye: humuszos, savanyú rododendronföld. Júliusig bőven öntözzük esővízzel. Július végétől tartsuk szárazabban. Télen, virágzásig ismét rendszeresen öntözzük langyos, lágy vízzel. A bimbók kinyílásáig gondoskodjunk magasabb páratartalomról. Tápanyagellátás: decembertől júniusig mészmentes műtrágyával tápoldatozzuk. Átültetés csak akkor szükséges, ha a gyökerek már kitöltik a cserepet. Szaporítás: dugványokkal vagy bujtatással, késő nyáron, 18-22 “C talajhőmérsékleten, lápföld-homok keverékében.

Kártevők és betegségek

Túl meleg teleltetésnél vagy helytelen nyári ápolás miatt a tetvek jelentkezhetnek, vagy lombhullás következhet be.