Zöldség

A cukorborsó vetése, termesztése és felhasználása

A cukorborsóból finom ételeket készíthetünk. Futónövényként az erkélyt vagy a teraszt megvédi a kíváncsi tekintetek elől. Falak, korlátok befuttatására is alkalmas.

A cukorborsó az egyik legkorábbi kultúrnövényünk

Ázsiai ásatások régészeti leletinek tanúsága szerint a borsót már időszámításunk előtt több ezer évvel ismerték. Az érett borsót leszedték majd megszárították. A friss borsót csak jóval később, valószínűleg a középkor folyamán kezdték fogyasztani.

A cukorborsó botanikailag ugyan abba a fajba (Pisum sativum)  tartozik, mint a közönséges zöldborsó, aminek a hüvely fala is fogyasztható, nem csak a zöld magjai.

A cukorborsó különféle válfajai

A cukorborsó következő válfajai ismeretesek: A kifejtő borsó a legkorábban érő fajta. Jól tűri a tavaszi hideget. A velőborsóból kiváló fajtákat sikerült kitenyészteni. Hüvelye nem fogyasztható. A cukorborsónak a hüvelye is fogyasztható, mert hüvelyéből a belső rostos hártya hiányzik.

Új, nemesített fajták

Ha a cukorborsó magja – a zöldborsó – még kicsi, lapos, lédús és ropogós friss hüvelye főzelékként fogyasztható. Egyre több olyan, a velőborsó és a cukorborsó keresztezésével kitenyésztett, új hüvelyes fajta kerül forgalomba, amely a zöldbabhoz hasonlóan, vágott borsóként fogyasztható.

A borsó a konzerviparban

A borsó a konzervipar alapanyaga.

Önmagában vagy más zöldségekkel együtt kerül kiszerelésre. A mezőgazdasági termőterületeken az érett borsót szedik. Megszárítva, sárgaborsóként hozzák forgalomba. A sárgaborsóból készült főzelék nagyon kedvelt étel.

A cukorborsó és a hüvelyes borsó termesztése

A cukorborsó és a hüvelyes borsó akár az erkélyen vagy a teraszon is nevelhető, mert rácsra vagy huzalra futtatva is szépen fejlődik. A zöld levelek, a sok virág és hüvely igen dekoratív.

Ha hervadásnak indul, jól vágjuk vissza, hogy új virágot és termést hozzon.

Egyéves növény

A borsó egyéves növény. Késő ősszel, ha elfagy, vegyük ki a földből. Ez a gyorsan növő futónövény kacsokkal kapaszkodik, melyek a szimmetrikusan osztott levelek végén találhatók.

Fehér virágai egyesével vagy párosával ülnek a levélsarokból kiinduló hosszú kocsányon.

Cukorborsó vetése

A borsót április-májusban kell végleges helyére vetnünk. Kedveli a napsütést, de az enyhe szél sem árt neki. A magot 2-4 cm mélyre ültessük a ládába. 18 °C fölött a magok gyorsan kicsíráznak, ha hűvösebb az idő, a csírázás ideje tovább tart.

A magoncokat kb. 5 cm távolságra egyeljük. Földjét ne hagyjuk kiszáradni. Az első hüvelyek június-július végén kezdenek érni.