Fűszer- és gyógynövény

A kerti ruta (Ruta graveolens) nevelése, gondozása

A szeszélyes formájú, szürkészöld levelekkel büszkélkedő kerti ruta aromás illatot áraszt. Szépek az apró mustársárga virágok, és érdekesek a később megjelenő, négyes osztású termések is.

Zömök külsejű fűszernövény

A legtöbb konyhai fűszernövény kicsi, gyenge gyökerű növény. A kerti ruta (Ruta graveolens) ezzel szemben fás hajtásokat növesztő félcserje. A szárnyasan szeldelt levelek télen is megmaradnak, bár nagy hidegben elveszítik tartásukat. Némi szerencsével azonban egész évben szedhetünk a fűszernövény leveleiből.

Erőteljes, egyedi íz

Mindössze egy-lét levélre van szükség ahhoz, hogy az ételeknek nem mindennapi ízt kölcsönözzön. Az enyhén keserű aromájú fűszernövény jól illik friss salátákba, mártásokba, ürühúshoz, hústöltelékekbe, sajthoz, és kerti rutalevéllel ízesítik a híres hamburgi angolnalevest is.

Egy gerezd fokhagymával együtt a kerti ruta kellemes aromát ad az ecetnek.

Dekoratív a kertben

A kerti ruta nem tartozik ugyan a gyakori fűszernövények közé, de tetszetős formája miatt minden kertben jól mutat. Cserépbe ültetve az erkélyen vagy a teraszon is jól érzi magát, de a lakásban nem marad meg.

A növénynek feltétlenül friss levegőre van szüksége. Ha a cserepes növényt fagy ellen védjük, még a telet is kibírja az erkélyen. A kertbe kiültetett növénynek a leghidegebb tél sem árt.

Üde virágpompa

Borjavító

A kerti rutát (Ruta graveolens) régebben a borászok is használták, hogy feljavítsák a szőlőlé zamatát, ugyan úgy, mint az ánizst, a fahéjat és a gyömbért. Ezekre az adalékokra régebben nagy szükség volt, mert a bor minősége messze elmaradt a mai boréktól. Ez általában a nem megfelelő lezárással függött össze, hiszen a parafa dugót akkor még nem ismerték.

Keserű fűszernövény

Maga a növény íze sem kellemes, sem nem frissítő, de a benne található keserű anyagok étvágygerjesztő hatásúak. Bánjunk azonban nagyon óvatosan a kerti rutával.

A növény akkor is üde színfolt a kertben, ha nem akarjuk fűszerezésre használni. Több fajtája közül a ‘Jackson Blau’ fajtát tartják a világ legkékebb növényének. A kerti ruta az angol kertekben gyakran megtalálható.

A rokonság

A kerti rutának érdekes rokonai vannak, ezek pedig a citrusfélék. Bár ha a citrom, a mandarin, a narancs vagy a grapefruit által képviselt széles ízválasztékra gondolunk, mellé sorolhatjuk a kerti rutát is, amelynek apróra vágott levelei a keserű narancs ízére hasonlítanak. Aki nem ódzkodik a kesernyés ízektől, próbálja ki egyszer.

A kerti ruta igényei, nevelése

A kerti ruta fás szárú, terebélyes növény. Szürkészöld, aszimmetrikus levelei egyedi külsőt kölcsönöznek a növénynek. Általában 60 cm magasra nő.

Virág és illat

A mustársárga virág négy sziromlevélből áll. A termések szintén négyes osztásúak, amelyek ősszel és télen a növényen maradnak, és nagyon dekoratívak. A virágoknak nincs illatuk, de maga a növény fűszeres illatot áraszt.

Fény és hőmérséklet

Mivel a növény a Földközi-tenger vidékéről származik, sok fényt, nyáron pedig napot igényel. Télen a hideget és a sötétséget is elviseli.

A kerti ruta dísz- és fűszernövényként is jól mutat a teraszon, de konyhakerti fűszernövények közé is ültethetjük.

Öntözés és tápanyag

Nyáron kapjon szokásos mennyiségű vizet, forró napokon esetleg többet is. Télen gondoskodjunk róla, hogy a földje ne száradjon ki. Tavasszal és nyáron hetente egyszer adjunk neki tápoldatot.

Föld és ültetés

Meszes földet igényel. Savas kémhatású földhöz keverjünk némi meszet. Ha a gyökerek már az egész cserepet kitöltik, ültessük át a növényt. Erre a tavasz a legmegfelelőbb időszak. Egyébként elég, ha a felső földréteget kicseréljük tápanyagban gazdag földre, még mielőtt tavasszal kihajt.

Metszés

Nyáron és ősszel csak a fűszerként felhasználandó leveleket vágjuk le a növényről. Tavasszal vágjuk vissza a bokor ágait 15-20 cm-re.

Szaporítás

Dugványról vagy magról tavasszal szaporíthatjuk. A magról nevelt növényeket május végén ültessük át végleges cserepükbe.