Zöldség

Édesburgonya (Ipomoea batatas), batáta termesztése

Az édesburgonya egy kúszónövény, ízletes, színes, ehető gumói valójában megvastagodott föld alatti szárak.

Az édesburgonya (batáta) igényei

Az édesburgonyának vagy más néven batátának tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Remekül fejlődik szerves anyaggal dúsított homokos földben. Az édesburgonyának sok melegre van szüksége, ezért a legnaposabb, legvédettebb helyre ültessük. Kúszónövény, felfuttathatjuk, vagy biztosítsunk számára elegendő helyet a felszínen.

Édesburgonya ültetése

Az édesburgonya-hajtásokat tél végén gyökereztessük. Amikor tavasszal kibújnak a hajtások az édesburgonyán, tegyük vízbe, amíg megjelennek a gyökerek, majd ültessük mély cserepekbe. Tartsuk állandóan nedvesen. Eddzük a növényeket, majd nyáron, amikor a talaj felmelegedett, ássuk be a szárakat a földbe. Egész nyáron gondoskodjunk az elegendő vízről, majd ősszel ássuk ki a gumókat.

Betakarítás után az édesburgonyát tegyük egy hétre meleg, párás helyre, hogy a benne lévő keményítők cukorrá alakuljanak.

Az édesburgonyát gyakran hívják jamsznak, ahogy az Oxalis tuberosát is, de a jamsz gyakorlatilag a Dioscorea nemzetség ehető faja. A jamsz (yam) szó valószínűleg a portugál inhame szóból ered.

Batáta szaporítása

A batáta (édesburgonya) könnyen szaporítható házilag, a tárolt gumókról. A megvásárolt batáta-palánták tulajdonképpen dugványok: az édesburgonya letört és meggyökeresztetett hajtásai.

Az első lépés ahhoz, hogy korán édesburgonyánk legyen, a gumók hajtatása. Ehhez a folyamathoz 21°C-ra van szükség, használjunk talajmelegítő lapot. A gumók 3-5 hajtást hoznak, de nem mindegyik gyökerezik meg, ezért érdemes több gumót is kicsiráztatni. A batáta csírázása kb. 6 hetet vesz igénybe, kigyökerezésük egy hónapot.

Annak érdekében, hogy minél korábban csíráztathassunk édesburgonyát, érdemes az előző évi termésből néhány közepes méretű gumót eltenni. Csak sérülés- és betegségmentes gumókat válasszunk ki erre a célra, és hűvös, sötét, kártevőmentes helyen tároljuk.

Tél végén aztán fektessük a gumókat nedves palántaföldbe, hogy csírázni kezdjenek. A kifejlődött csírákat töröljük le az anyagumóról, és tegyük egy üveg vízbe, hogy kigyökerezzenek.

A hajtások elég hosszúak, mély cserepekben szeretnek növekedni, amilyeneket a kúszónövényekhez is használunk. A nedves, de jó vízáteresztő földet szeretik. A már cserepekbe ültetett hajtások meghálálják a magas káliumtartalmú tápoldatot, amely elősegíti a gyökerek további fejlődését, mielőtt a növényt kiültetnék.

Fontosabb batáta fajták

  • ‘Ásotthalmi-12’ – sárga húsú, bőtermő, a hazai viszonyokhoz alkalmazkodott.
  • ‘Boribon’ – fehér, mogyoróízű, enyhén rostos húsú.