Édesburgonya (Ipomoea batatas), batáta termesztése
Az édesburgonya egy kúszónövény, ízletes, színes, ehető gumói valójában megvastagodott föld alatti szárak.
Az édesburgonya igényei
Az édesburgonyának vagy más néven batátának tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Remekül fejlődik szerves anyaggal dúsított homokos földben. Az édesburgonyának sok melegre van szüksége, ezért a legnaposabb, legvédettebb helyre ültessük. Kúszónövény, felfuttathatjuk, vagy biztosítsunk számára elegendő helyet a felszínen.
Gondozása
Az édesburgonya-hajtásokat tél végén gyökereztessük. Amikor tavasszal kibújnak a hajtások az édesburgonyán, tegyük vízbe, amíg megjelennek a gyökerek, majd ültessük mély cserepekbe. Tartsuk állandóan nedvesen. Eddzük a növényeket, majd nyáron, amikor a talaj felmelegedett, ássuk be a szárakat a földbe. Egész nyáron gondoskodjunk az elegendő vízről, majd ősszel ássuk ki a gumókat.
Betakarítás után az édesburgonyát tegyük egy hétre meleg, párás helyre, hogy a benne lévő keményítők cukorrá alakuljanak.
Fontosabb fajták
- ‘Ásotthalmi-12’ – sárga húsú, bőtermő, a hazai viszonyokhoz alkalmazkodott.
- ‘Boribon’ – fehér, mogyoróízű, enyhén rostos húsú.
Jamsz, jamszgyökér
Az édesburgonyát gyakran hívják jamsznak, ahogy az Oxalis tuberosát is, de a jamsz gyakorlatilag a Dioscorea nemzetség ehető faja. A jamsz (yam) szó valószínűleg a portugál inhame szóból ered.