Kerti növények

Nyári azálea (Godetia) virág

A nyári azálea júniustól augusztus végéig virágzik. A magasra növő fajták szépen mutatnak a virágágyban, az alacsonyabbak erkélyládában vagy dézsában érzik jobban magukat.

A nyári azálea jellemzői

A korábban igen kedvelt nyári azálea, mára szinte feledésbe merült. A Klárika, a mályva és a nyári azálea külseje és jellege hasonló. Az azálea pasztellszínű, vidám virágai a kert kedves színfoltjai: a nappal kacérkodva, könnyedén hintáznak a szélben.

A nyári azáleát az idők során a rózsa és a rododendron szorította ki a kertekből. A színes nyári virágágy manapság sajnos igen ritka.

Hazája Észak-Amerika

A nyári azálea hazája az Egyesült Államok és Kanada nyugati része. Kaliforniában ma is sok vadon élő nyári azálea látható. Latin nevét Godet svájci botanikusról kapta. A nyári azálea a fukszia rokona. Mindkettő a ligetszépefélékhez tartozik, jóllehet cseppet sem hasonlítanak egymásra.

Néhány faj

A Godetia amoena a magasabb növésű, kisebb virágú faj. Az alacsonyabb, 20-40 centiméter magas faj neve Godetia grandiflora. Virága akár 10 cm átmérőjű is lehet.

Néhány fajtának tömött virágai vannak.

A nyári azálea gondozása

A nyári azálea alacsonyabb fajtái 20-40 cm, magasabb fajtái 60-80 cm magasra nőnek. Az erkélyre vagy a teraszra alacsonyabb növésű fajtát válasszunk.

Virágzás

A virágzási idő rendszerint június végétől augusztus végéig tart. A virágok lehetnek egyszerűek vagy tömöttek, fehér, különféle rózsaszín és vörös tónusúak, vagy akár kétszínűek. Illatuk jelentéktelen.

Fényigénye

A nyári azáleát napos helyre ültessük. A növény a napsütéses, meleg nyári időben fejlődik a legjobban.

A nyári azáleát oda vessük, ahova igazi nyári hangulatot szeretnénk varázsolni. Az erkélyen is nagyon mutatós.

Öntözés és tápanyag

A dézsában vagy ládában nevelt növényt naponta öntözzük, hetente trágyázzuk. A kertben földje legyen enyhén nedves.

Föld és átültetés

A növényt nem kell átültetni, mindjárt végleges helyére vessük: tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő virágföldbe. Az edény aljában is alakítsunk ki jó vízelvezetést.

Az erkélyen ne keskeny ládában, hanem inkább dézsában tartsuk a növényt, mert ez jobban óvja a széltől és az időjárás viszontagságaitól.

Nyesés, visszavágás

A hervadt virágokat távolítsuk el. Vágott virágként a vázában is szépen mutat.