Kerti növények

Virágözön az erkélyen és a teraszon

Az élénk színekben pompázó, kellemes illatú virágok és a dús, fénylő zöld levelek valóságos oázist varázsolhatnak az erkélyre vagy a teraszra. Mivel a kínálat bőséges, a választás nem mindig egyszerű.

Tarkabarka tűzijáték az erkélyen

Az erkély és a terasz otthonunk zöld lakószobájává válhat, és “bebútorozásra” számos lehetőség kínálkozik. Rácsra futtatható, dézsás és erkélyládában tartható növényeket előnevelve is vásárolhatunk, de beszerezhetünk magokat is. Az már ízlés dolga, hogy elegáns fehér, vidám sárga, telt vörös vagy tarka virágokban szeretnénk-e gyönyörködni.

Ha a növénybarát jól kamatoztatja tudását, akár a legkisebb erkélyt is pompás virágoskertté varázsolhatja. Mielőtt azonban a tettek mezejére lépnénk, mérjük le az erkélyt, és állapítsuk meg, milyen tájolású. Nem minden növény kedveli ugyanis a perzselő napsütést, és a dézsás növények között akad olyan is, amely csak akkor fejlődik jól, ha elegendő helye van.

Ha megfelelően választjuk ki a növényeket, akkor valóságos tűzijátékban lehet részünk az erkélyen vagy a teraszon. Szemünk előtt nyílik ki az egyik virág a másik után, hogy pompás színkavalkáddal kápráztasson el minket.

Íme néhány hamar virágzó növény:

Lepkevirág (Schizanthus)

Ez a szemet gyönyörködtető, orchideára emlékeztető egynyári virág a napfény szerelmese. A lepkevirág sok szép árnyalatban kapható. Különösen mutatósak azok a fajták, melyeknek virágai a rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak, a pasztelltől a rikítóig. Ha magjait augusztusban vagy szeptemberben elvetjük, március-áprilisban virágzik. Februári vetés esetén júniusban nyílnak ki a virágok.

Lepkevirág (Schizanthus)

A lepkevirág dekoratív tálban mutat a legszebben. Ügyeljünk arra, hogy földje mindig nyirkos legyen, mert a kiszáradást nem tűri.

Bővebben a lepkevirág gondozásáról

Nebáncsvirág (Impatiens walleriana)

A szorgalmasan nyíló nebáncsvirág egész évben ontja virágait. Fejlődéséhez nem kell más, mint egy világos vagy félárnyékos hely és elegendő víz. A föld legyen nyirkos.

Nebáncsvirág (Impatiens walleriana). A nebáncsvirágnak mindig enyhén nyirkos földre van szüksége.

Amint ősszel 13 °C alá esik a hőmérséklet, vigyük be a házba a nebáncsvirágot, és tél végéig tartsuk 20 °C-os helyen. Rózsaszínű vagy fehér virágai továbbra is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

Bővebben a nebáncsvirág neveléséről, gondozásáról

Büdöske (Tagetes)

A büdöskének számos előnye van. Olcsó, erőteljes és nagyon mutatós. Eső szél, kártevő nem árthat neki. Különösen a legkisebb fajok nagyon ellenállóak.

Az teraszon tartott büdöske igen ellenálló.

Vásároljunk előnevelt büdöskét, azaz palántát, mert a magvetés kissé fáradságos munka. Ha alkalmanként megtrágyázzuk a növényt, sokáig megtartja aranybarna virágait.

Bővebben a büdöske gondozásáról

Szépecske vagy menyecskeszem (coreopsis)

A szépecskét még fagyosszentek előtt ültessük általános virágföldbe. A lazán alácsüngő bokrok már júniusban ontják mélyvörös vagy élénk sárga színű virágaikat, melyek a terasz valódi díszei.

A szépecske is bőven ontja virágait.

Mivel a szépecske gyorsan és dúsan virágzik, nyár végére teljesen kimerül, és a következő évben rendszerint alig hoz virágot. Ha időben visszavágjuk a növényt, nagy az esélye annak, hogy tavasszal újból virágba borul. A szépecskét rendszeresen öntözzük, mert “szomjas” növény.