Égővörös kakukkszegfű (lychnis arkwrightii) gondozása

A kis termetű bokros növekedésű kakukkszegfű csupán pár évtizede szerepel a kertészetek cserepesnövény-kínálatában. Ha virágzás után kiültetjük a növényt a kertbe, évről-évre újra kihajt.

Mutatós virágú évelő növény lakásba és kertbe

A kakukkszegfű sajátos növény, amelyet lakásban és a szabadban egyaránt tarthatunk. A kora nyári virágzás idején szép látványt nyújt cserépbe ültetve, de később állhat világos, hűvös helyen az erkélyen vagy a teraszon is. Áprilistól júniusig szerezhetjük be, amikor kisméretű cserepes növényként árulják.

Szép, élénk színű virágok

A kakukkszegfű kerek virágait narancssárga vagy skarlátvörös sziromlevelek alkotják. Levelei bronzvörös vagy vörösesbarna árnyalatúak.

Szívós növény

A szabadba ültetett kakukkszegfű ellenálló növény. Még a fagyokat is kibírja, és évről évre újra kihajt.

A kakukkszegfű-hibridek tömött virágzata rendszerint narancssárga színű, de akadnak köztük sötétvörösek is.

Kakukkszegfű fajos és fajták

A kakukkszegfű a szegfűfélék családjába tartozik.

A kakukkszegfű hibridjei ugyanabba a családba tartoznak, amelybe a szintén mutatós, ragyogó színű cserje, az “égő szerelemnek” is nevezett Lychnis chalcedonica. A két faj virágai nagy hasonlóságot mutatnak. Az egyik leghálásabb fajta a L. x arkwrightii ‘Vesuvius’.

A legjobb  termesztési eredményeket akkor érhetjük el, ha tápanyagban gazdag, laza földet használunk. A túlzott öntözés télen káros lehet. Ezt elkerülhetjük, ha a gyökerek körül fellazítjuk a földet, mert így elfolyik a felesleges víz.

Vágott virágnak is alkalmas

Noha a kakukkszegfű vágott virágként is kedvelt, vázában nem tartható sokáig. A növény egyszerűen szaporítható magvetéssel vagy tőosztással.

A kakukkszegfű élénk színű hibridjei nem hiányozhatnak egyetlen virágoskertből sem, de ládába vagy dézsába ültetve az erkélyen vagy a teraszon is szép látványt nyújtanak. Cserepes növényként a lakás világos, ugyanakkor hűvös helyén érzi jól magát.

A kakukkszegfű igényei és gondozása

Az álernyőben nyíló kakukkszegfű kb. 40 cm-es magasságot ér el.

Fény, hőmérséklet

Szobanövényként a világos, párás helyet és a 12-18 °C közötti hőmérsékletet kedveli.

Ha elvirágzott, kiültethetjük a kertbe. A szabadban meleg, napsütötte helyet válasszunk számára.

Öntözés és tápanyag

A cserepes és dézsás növényeket öntözzük rendszeresen. A kerti kakukkszegfűt áprilisban és júniusban trágyázzuk.

Föld és átültetés

A kakukkszegfű könnyű, porhanyós földben fejlődik a legjobban. Ha a szabadban tartjuk, háromévente átteleltethetjük, és a tövet szétoszthatjuk. A cserepes növényt kiültethetjük a szabadba, ha a szobában már nem szép.