Kerti növények

Érdes kutyacsalán (Acalypha hispida) gondozása

A hosszú, vörös virágzattal büszkélkedő kutyacsalán a maga nemében páratlannak mondható. A legbujábban a fiatal növények virágoznak, ezért virágzás után gyakran eldobják a növényt.

Mutatós cserepes növény, különleges igényekkel

A kutyacsalán meglehetősen “követelődző” növény, mely nem állhat túl hűvös helyen, és sok fényt igényel. A kutyatejfélékhez tartozik, a trópusi párás, meleg klímájú ausztrál szigetcsoportról, illetve az Új-Zélandhoz tartozó déltengeri szigetekről származik.

Jóllehet eredeti növekedési feltételeinek leginkább a melegház felel meg, a szobakertészek is örömüket lelhetik a növényben. Egész tavasszal és nyáron virágzik; a legszebbek olyankor, amikor a levegő páratartalma igen magas, és a hőmérséklet 20 °C körül mozog. Természetesen rendszeresen kell öntözni és trágyázni. Földlabdája sohasem száradhat ki.

Levele gyakran színes, bronz és réz tónusú, de mozaikmintás is lehet. Ha sötétzöld, a növény túl sötét helyen áll.

Világos, védett hely

Állítsuk a növényt világos – déli vagy nyugati fekvésű – ablakba, védett verandára vagy a télikertbe, ahol nincs kitéve a tűző napnak.

Kiterjedt rokonság

Az érdes kutyacsalán közeli rokonságban van a kutyafélékkel, így a mikulásvirággal és a krisztustövissel is.

Vörös farokkal vagy anélkül

A kutyacsalán nem mindig vörös. Létezik olyan változata, az ‘Alba’, melynek fehér színű a virágzata. Az Acalypha-Wilkensiana színes levelei sokkal feltűnőbbek, mint jelentéktelen virágzata.

Vannak “farok nélküli” fajtái is, melyeknek olyan rövid a virágzatuk, hogy alig látszik a levelek alatt. Ezek közé tartozik a ‘Harlekin’, a ‘Marginata’, a ‘Mettonia’, a ‘Musaica’, az ‘Obovata’ és a ‘Putsiana’, melyek mind igen tetszetős növények.

A növényekben közös a fehér tejnedv, amely egyébként mérgező, és irritálja a bőrt. A metszésnél ezért viseljünk kesztyűt.

Igényei és gondozás

Szobában a kutyacsalán 50 cm magasra nő meg, a szabadban bokorként eléri az egy méteres magasságot is. Viszonylag gyorsan nő, és gyakran fel kell karózni.

Virág

Márciustól szeptemberig a növény feltűnően hosszú, vörös virágzatot hoz, mely sok kicsi virágból áll össze. A virágnak nincs illata. Ha elvirágzik, egyszerűen le kell vágni.

Fény és hőmérséklet

A szobában gondoskodjunk elegendő fényről és magas páratartalmú levegőről. A tűző déli napot azonban nem viseli el a növény. Ha a levél túl sötét színű, több fényt igényel. Nyáron 20-21 °C a megfelelő hőmérséklet; télen ne legyen 15 °C-nál hidegebb.

Öntözés és tápanyag

A növény akkor nő és virágzik a legjobban, ha földlabdája mindig nedves. Ez azt jelenti, hogy nyáron bőségesen öntözzük, télen azonban takarékoskodjunk a vízzel. Öntözés után fél órával mindig ürítsük ki a cserépalátétet.

A növekedési időszakban 14 naponként adjunk a növénynek folyékony trágyát normál koncentrációban.

Átültetés

Minden évben, márciusban ültessük át. A és B típusú virágföld a megfelelő, a dugványokhoz tőzegkorpa szükséges.