Zöldség

Mag csíráztatás otthon, házilag, egyszerűen.

A magvak csíráztatása senkinek nem jelenthet nehézséget, hiszen a csírák nevelése nagyon könnyű feladat. Többféle növény magjával is próbálkozhatunk.

Télen a különféle csírák fontos és értékes részét képezik étrendünknek. Ha pedig a magokat otthon csíráztatjuk, biztosak lehetünk azok frissességében.

A csíráztatáshoz nem kell különösen sok kellék. Szinte minden étkezési növényt lehet csíráztatni: babot, borsót, gabonaféléket, lencsét, lucernamagot és szójababot is.

Magunk nevelte csírák az egészségesebb életért

Ha egyszer körülnézünk a bioboltokban, meglepve állapíthatjuk meg, milyen nagy a választék csírákból, illetve a csíráztatásra alkalmas magokból.

Bizonyára némi időt vesz igénybe, amíg a “zöld” táplálékhoz hozzászokunk, de ezekből tápanyagokban gazdag, olcsó és változatos ételeket állíthatunk össze. Az sem mellékes, hogy ismerjük az ételek eredetét.

A magok kétféle módszerrel csíráztathatjuk: föld nélkül vagy lapos szaporítóládában földdel betakarva. Ez utóbbi esetben ugyanúgy járjunk el, mint a mustár vagy a zsázsa esetében. A fejlődő apró zöld növényeket vágjuk le, amint nőni kezdenek.

Minden csírára és gabonára is igaz, hogy tápértékük a növekedési időszak elején a legmagasabb.

A kicsírázott gabonát a hatodik növekedési naptól kezdve egészen a 10-15 cm magas növénykék kifejlődéséig fogyaszthatjuk. A csírákat – fajtától függően – már a harmadik és hatodik nap között felhasználhatjuk a konyhában.

Csíráztatás szaporítóládában

Ha a kicsírázott magokat zöldnövényként szeretnénk elfogyasztani, a magokat lapos szaporítóládában vagy tálban helyezzük el.

Az edényben terítsünk el egy mintegy 5 cm vastag földréteget, majd szórjuk rá az előző éjszaka vízben ázott magokat. Az edény tetejére tegyünk többrétegű újságpapírt és átlátszó műanyag fóliát. Három-négy nap elteltével megjelennek az első csírák, és felemelik az újságpapírt. Ilyenkor vegyük le az edényről a borítást, és tegyük a csírákat világos ablakba, hogy megzöldüljenek. A csírázó növénykéket minden reggel és este öntözzük meg, mert a vékony földréteg könnyen kiszárad. Körülbelül 8-10 napig tart, amíg a növénykék elérik a 10-15 cm-es magasságot.

Csíráztatás vízben

A magokat vízben is csíráztathatjuk. Éjszakára áztassuk be őket langyos vízzel töltött, széles szájú üvegbe. Reggel öntsük le a magokról a vizet, és öblítsük le őket többször bő vízzel. A következő napokban naponta kétszer-háromszor is mossuk le a magokat.

Ebben az időszakban a magoknak nem kell a vízben állniuk, de állandóan nedvesnek kell lenniük. Az üveget tegyük sötét helyre. Az üveg szájára kössünk pl. tiszta gézt, ily módon megkönnyíthetjük a rendszeres öblítéseket.

Amikor a negyedik napon a csíralevelek kialakulnak, a csírák már fogyaszthatók. Az üveget világosabb helyre is tehetjük, hogy a csírák megzöldüljenek.

Csíráztatás cserépben

Ha a magokat cserépben szeretnénk csíráztatni, olyan műanyag edényt válasszunk, amelyiknek az alján nagy vízelvezető nyílás található (a lyukat azonban fedjük le gézzel).

A beáztatott magokat tegyük a cserépbe, fedjük le egy tállal, és minden nap öblítsük le. Ha megjelennek a csíralevelek, a tálat cseréljük le fóliára, hogy a csírák kizöldüljenek.

Egyéb csíráztatási módszerek

E három, viszonylag egyszerű módszeren kívül sok más lehetőség is létezik. Ha például sok magot csíráztatunk, de nincs helyünk, vásároljunk speciális, több tálból összeállítható emeletes “csíratálat”.

Sok vitamin

A csírák fogyasztásával sok vitamint is magunkhoz veszünk, mint például B12-vitamint, különféle egyéb B-vitaminokat, E- és C-vitamint. Ezek a csírákban nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a kifejlett növényekben, vagy a magokban.

Ezen túlmenően a csírák a világ legolcsóbb ételeinek számítanak. Amennyiben táplálkozásunk alapjául a csírák, gyümölcsök, gyógynövények és zöldségek szolgálnának, tetemes összegeket lehetne megtakarítani az étkezésen. Két evőkanál magból ugyanis néhány nap alatt egész tányér csíra fejlődik.

Egy hétig eltartható

A kész, zöld csírákat tegyük hűtőbe. Műanyag zacskóba csomagolva egy hétig is frissek maradnak.

Csíráztatni való magok: bab, gabona, egyéb magok

Adzukibab

Az adzukibab (Vigna angularis) kicsi, vörös babafajta. Ázsiában már nagyon régen termesztik. A magokat 12 órára be kell áztatnunk. A legjobban üvegben vagy cserépben csírázik. Mintegy négy nap elteltével már felhasználható. Egy rész babból négy rész csíra fejlődik. A szükséges mennyiségnek tehát mindig csak a negyedét csiráztassuk.

Hajdina

A hajdina (Fagopyrum esculentum) kiválóan csírázik, és a csírák nagyon ízletesek, ha nem túl nagyok. Később már enyhén kesernyés ízűek. A magokat 12 órára áztassuk be, majd csíráztassuk ki őket. Egy rész magból nyolc rész csíra fejlődik. A magok curry illatúak.

A búza, a zab és a rozs

A búza, zab és a rozs (valamint a napraforgó) magját is 12 órára áztassuk be. Csíraként vagy zöld növényként is felhasználhatóak. Ha csíraként szeretnénk őket, csak 3-4 napot kell várnunk. Az ideális csírahosszúság 2 cm. Egy rész magból két csíra fejlődik.

Zöldborsó és a sisakbab

A zöldborsó és a sisakbab a déli országokban sokkal ismertebb, mint nálunk. Csíráztatás előtt 12-18 órára áztassuk be őket. A csírákat 2-3 nap elteltével már fogyaszthatjuk. Egy rész borsóból két rész csíra fejlődik.

Lencse

A lencsét általában indiai ételek készítéséhez használjuk. Minden lencsefajt 12 órára áztassunk be. Üvegben vagy cserépben is csíráztathatjuk. A csírázás ebben az esetben is 3-4 napot vesz igénybe. Egy rész lencséből hat rész csíra fejlődik.

Lucernamag

A lucernamagot körülbelül 6-12 órára áztassunk be. Az elvetett magokból kb. tízszer annyi csíra fejlődik. A harmadik naptól kezdve már fogyaszthatjuk.

A konyhában használt babfajták mindegyikét bármelyik módszerrel csíráztathatjuk, ha előtte fél napra beáztatjuk őket.

A csírákat 2-5 nap múlva fogyaszthatjuk. Egy rész babból négy rész csíra fejlődik.

Szójabab

A szójababot üvegben vagy csészében csíráztathatjuk körülbelül 12 óra áztatási idő után. A hagyományos babbal szemben többször le kell mosnunk. A csírákból 3-5 nap múlva készíthetünk ételeket. Egy rész szójababból négy-öt rész csíra fejlődik.

Borsó

A borsó befőttes üvegben már három nap alatt kicsírázik, még áztatni sem szükséges. Egy rész magból kétszer annyi csíra fejlődik.

Zsázsa, köles, szezámmag, retek- és mustármag

A zsázsa, köles, szezámmag, retek- és mustármag szintén felhasználható csíráztatásra.

A retek- és mustármagot nem kell beáztatnunk, viszont kezdetben jól le kell mosnunk, a következő napokban pedig többször is le kell öblítenünk.

A köles- és szezámmagot áztassuk be 6-8 órára. A harmadik vagy negyedik napon már fogyaszthatjuk a csírájukat.

A babfélék csíráját nagy mennyiségben nem ajánlott nyersen fogyasztani, mert enyhe méreganyagot tartalmaznak. Ezeket a csírákat gyorsan forraljuk fel, öblítsük le hideg vízzel, és keverjük őket salátához vagy más ételhez. A csírákban található méreg a főzés hatására lebomlik.