Hagymás virágok

Lépliliom (Ixia x hybrida)

A lépliliom csillag alakú virágai csak napos helyen nyílnak teljes szépségükben.

Lépliliom jellemzői

A lépliliom (Ixia x hybrida) levelei keskenyek, kard alakúak. Növénynedve ragacsos, nevét is ennek a tulajdonságának köszönheti. A növény apró gumóból fejlődik ki és rendkívül fagyérzékeny, ezért a gumókat a lakásban, fagymentes helyen teleltessük. Májustól júniusig a vékony szárakon akár húsz, csillag alakú virág is nyílik. Kerti körülmények között a lépliliomnak főleg három változata, illetve faja fordul elő.

Legelterjedtebbek a lépliliom hibridek. 40-60 cm magasra nőnek, és a szaküzletekben sokféle színváltozatban kaphatók. Virágaik fehérek, sárgák, narancssárgák, rózsaszínűek vagy pirosak. Minden virág közepén erős, élesen elütő színű szemfolt található. Vannak egyedi fajták, például az ‘Afterglow’ (narancssárga, sötétpiros szemfolttal), a különlegesen nagy virágú ‘Rose Emperor’ (rózsaszín, gesztenyebarna szemfolttal), a ‘Blue Bird’ (fehér, kék szemfolttal) vagy a ‘Nelson’ (fehér, sötétvörös rajzolatú).

A zöld lépliliom (Ixia viridiflora) különleges, pasztellszínű, kékeszöld, sötét szemfoltos virágaival szokatlan megjelenésű növény.

A bugás lépliliom (Ixia paniculata) mindössze 30-45 cm magasra nő, apró, krémfehér, csöves virágai kifelé hajlanak, közepükön piros szemfolt látható.

Lépliliom gondozása

A lépliliom májustól júliusig virágzó hagymás növény. Vágott virágnak is alkalmas. A lépliliom csak napos helyen bontja ki teljes virágpompáját. Jó vízáteresztő talajt igényel. Nedves talajban a gumók hamar rothadni kezdenek. Virágzásig tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan, utána szárazon.

Tavasz – ültetés

A lépliliom-gumókat áprilistól ültessük el a kertben. Kései fagyok esetén a fiatal hajtásokat takarjuk le üveggel, virágcseréppel vagy kartonnal, így védjük őket a hidegtől. Szárazság idején a virágzásig tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt.

Nyár – gondozás

Az elnyílt virágok szárát mindig vágjuk le. Ezután ne öntözzük a növényeket. Folyamatos esőzésnél fóliatakarással védjük a hagymákat a nedvességtől.

Ősz – teleltetés

A növényeket az első fagyok előtt ássuk ki, távolítsuk el róluk a leveleket, és ültessük a gumókat cserepekbe. Sötét, hűvös (10-15 °C) helyen teleltessük, és néha egy kevés vízzel öntözzük meg őket.

Lépliliom ültetése

A lépliliom minden meleg, napos helyen és jó vízáteresztő talajon jól fejlődik. Virágágyban e kecses virág jobban érvényesül, ha nagyobb csoportokba ültetjük. Zöldségféléknek és vágott virágoknak ültetett ágyásban is kiváló helye van. Nem télálló, így a vágott virágokkal együtt minden évben fel kell szednünk az ágyásból.

A lépliliom dézsában is szépen fejlődik. Virágzási ideje több mint egy hónapig tart, ezért érdemes a teraszon vagy az erkélyen nevelni.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: tavasz. A lépliliomot napos, meleg, védett helyre ültessük. A talajt mélyen lazítsuk fel.

2. Keverjünk a talajhoz komposztot, a kötött talajhoz homokot. Ássunk 10-15 cm mély ültetőgödröket.

3. A fellazított föld egy részét töltsük a gödrök aljára. A gumókat 5-7,5 cm mélyre, egymástól 8-12 cm távolságra ültessük el.

4. A maradék földet szórjuk a gödrökbe, és takarjuk a talajt. Virágzásig rendszeresen öntözzük, majd tartsuk szárazon a talajt. Ne trágyázzuk.

5. Októberben ássuk ki a növényeket, és edényekbe ültetve 10-15 °C-on teleltessük őket. Néha öntözzük meg.

Kártevők és betegségek

A lépliliom betegségekkel és kártevőkkel szemben általában ellenálló. Olykor azonban csigák okozhatnak kárt a leveleken. Ha a levelek és a szárak túlságosan megsérültek, a növény elpusztul. Gyűjtsük össze a csigákat vagy állítsunk fel sörcsapdát.