Szobanövény

Fatermetű kövirózsacserje (Aeonium arboreum)

A fatermetű kövirózsacserje (Aeonium arboreum), e ritkás lombú, bokros pozsgás a Crassulaceae növénycsalád jellegzetes képviselője.

Fatermetű kövirózsacserje jellemzői

Az eredetileg Marokkóból származó kövirózsacserje betelepített növényként a Földközi-tenger partvidékének más területein is gyakori. A spártaian egyszerű, csupasz szár végén halványzöld, nedvességtartó levelekből álló levélrózsa fejlődik. Egy-egy ilyen levélrózsa elérheti a 20 centiméteres szélességet is. Lakásban tartva a növény nemigen hoz virágot. Ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, nyáron tegyük ki a szabadba.

A virágok tél végétől kora tavaszig nyílnak. Az ágak végein nagy, élénk aranyszínű virágok pompáznak. A virágzást követően a szárak elhalnak. Késleltethetjük ezt a folyamatot, ha lecsipkedjük a virágszárakat, bár a növény annyi új hajtást hoz, hogy az elpusztult növény kicserélése általában nem okoz gondot.

Gondozása

A kövirózsacserjét tartsuk jól szellőző helyen, ahol legalább 10 °C a hőmérséklet. Mérsékelt éghajlaton a növény egész éven át kint tartható a szabadban. A gyors növekedéshez legalább 13 °C szükséges, de az Aeonium jól bírja az akár 21 °C feletti meleget is. Ha azt szeretnénk, hogy gyorsan növekedjék, állítsuk napra a növényt rengeteg fényre van szüksége.

Nyáron öntözzük bőségesen, de két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. Télen tartsuk a földet majdnem teljesen szárazon, de ügyeljünk rá, hogy ne száradjon el a növény. A legtöbb pozsgáshoz hasonlóan, a kövirózsacserje sem igényel párásítást. A növekedési időszak alatt a beállt növényeknek adjunk szobanövényhez való műtrágyát.

A cserepüket kinőtt növényeket tavasszal, a növekedési időszak kezdete előtt ültessük át. A növekedés újbóli megindultáig ne adjunk sok vizet. Az ültetéshez egyenlő arányban elkevert virágföld, kertészeti homok és vermikulit alapú, jó vízelvezető ültető közeget használjunk. Az utóbbi hőkezelt, vulkáni eredetű alumínium-, vas- és magnéziumtartalmú szilikát, amely javítja a talaj levegőmegtartó képességét, a virágföld pedig a nyomelemeket biztosítja.

A lila levelű fajta, az Aeonium arboreum „Atropur-pureum” remekül mutat bármilyen más pozsgás növénnyel együtt. A kövirózsacserje miniatűr kertben fautánzó növényként alkalmazható.

Kártevők és betegségek

A levéltetvek kedvelik a kövirózsacserjét. A rovarirtó szer kiválasztására gondosan ügyeljünk, mivel a Crassulaceae család tagjai érzékenyek a malation nevü hatóanyagra. Általában a pirétrum-alapú termékek a legmegfelelőbbek.