Szobanövény

Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor)

Ezt a különleges talajlakó orchideát elsősorban vörös erekkel díszített sötétzöld leveléért termesztik.

Ékszerorchidea jellemzői

A fonákjukon bíborszínű levelek tömött kis csoportokban nőnek a kb. 15 cm-es szárakon. Az ékszerorchidea másik vonzereje, hogy egész ősszel és télen folyamatosan virágzik. Az akár 30 cm hosszúságúra növő virágszárak végén apró, a közepükön sárga. illatos fehér virágok fürtökben nyílnak.

Gondozása

A növény csak mérsékelt melegben érzi jól magát. Éjjelre 16-18 °C-os hőmérsékletet, nappalra 21-27 °C közötti meleget biztosítsunk számára. Ha zárt környezetben, például üvegházban tartjuk, ahol a hőmérséklet a szobahőmérsékletnél jóval magasabb, biztosítsunk a növény számára rendszeres szellőztetést anélkül, hogy huzatnak tennénk ki.

Bársonyos, mélyzöld leveleit finom vonalú vörös erek ékesítik.

Mivel az ékszerorchidea természetes élőhelyén az erdei aljnövényzethez tartozik, kevés fénnyel is beéri, sőt kifejezetten kedveli a rossz fényviszonyokat. Egy északra néző ablakban már kellő mennyiségű fény éri.  Túl sötét helyiségben tartva kiegészítésként szüksége lehet megfelelő hullámhosszú mesterséges fényre is.

A növekedési időszakban tartsuk a talaját egyenletesen nyirkosan, vigyázzunk, nehogy túlöntözzük. Ha a gyökerei vízben állnak, a növény gyorsan elpusztul. Amikor a virágzás véget ért, csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, ilyenkor hagyjuk a talajt kiszáradni. Az ékszerorchideának magas páratartalmú levegőre van szüksége, ezt floráriumban tudjuk elérni. Amíg növekszik, havonta öntözzük fele töménységű szobanövény-tápoldattal. Ha a növény kinőtte cserepét, ültessük át készen kapható, orchideák számára készült közegbe. Elősegíthetjük a levelek fejlődését, ha a virágszárakat visszacsipkedjük.

Kártevők és betegségek

A virágszárakon található ragacsos bevonat a levéltetvek megjelenéséről árulkodik. Növényvédő spray segítségével védekezzünk ellenük.  A gyapjastetvek és a pajzstetvek a nedveket szivogatják, rövid idő alatt elpusztítják a növényt. Denaturált szeszbe mártott vattadarabbal vagy ecsettel végezhetünk a támadókkal. Az elpusztult tetvek maradványait néhány nap elteltével öblítsük le róla.