Szobanövény

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus)

Afrikában több mint 300 Asparagus faj ismert. Az egyik legnépszerűbb bizonyára az Asparagus officinails, a közönséges spárga.

Fátyolaszparágusz jellemzői

Lakásban és virágablakban leginkább az Asparagus setaceus (fátyolaszparágusz) és az Asparagus densiflorus (tömött klárisfű) ‘Sprengeri’ láthatók. Mindkettőt vágott zöldként használják a virágcsokrok kötésénél. Valamennyi díszaszparáguszra a készséges növekedés jellemző, akár ámpolnanövényként, akár nagyméretű cserepekbe ültetve tartjuk őket.

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus)

Fátyolaszparágusz gondozása

A fátyolaszparágusz világos vagy félárnyékos helyet kíván. A tömött klárisfű (Asparagus densiflorus) napos helyen pl. május közepétől az erkélyen vagy a teraszon is tartható. Egész évben szobameleget igényel, nyáron még magasabb is lehet a hőmérséklet. Télen a hűvös hely ajánlatosabb, hogy a “leveleket” alkotó tűszerű, módosult szárképletek, ún. fillokládiumok ne hulljanak.

Tőzeg alapú földkeveréket vagy B jelzésű virágföldet használjunk. Nyáron bőven, télen kevesebbet öntözzük, kivéve, ha a növény meleg helyen áll. Tavasszal és nyáron kéthetenként, télen havonta egyszer tápoldatozzuk. A cserepet szétrepesztő húsos gyökerek miatt évenként szükséges a növény átültetése. Az idősebb növényt tőosztással szaporíthatjuk.

Kártevők és betegségek

Tápanyag- vagy meleghiány az oka a fillokládiumok sárgulásának. Túl meleg helyen a fiatal, fejlődő hajtásokon a levéltetvek jelennek meg.