Szobanövény

Kefevirág (Callistemon citrinus)

Kefevirág jellemzői

Virágzatai üvegmosó kefére emlékeztetnek. A kefevirág Ausztráliában és Tasmániában fordul elő vadon. Örökzöld cserje vagy kis fa, mely hazájában 3 m magasra is megnőhet. Cserepes vagy dézsás növényként ennek a méretnek legfeljebb az egyharmadát éri el. Az ablakpárkányt idővel mindenesetre „kinövi”. Virágzatai nyáron jelennek meg. Az „üvegmosó kefe” bíborszínű, puha szőrei egyébként a virágok porzószálai.

Kefevirág gondozása

világos és levegős helyet kíván, amely akár napos is lehet. Nyáron legjobb, ha kitesszük a szabadba. A szobahőmérsékletet egész évben elviseli. Novembertől márciusig azonban ajánlatos hűvösebben (6-8 °C hőmérsékletű helyiségben) tartani, különben a következő évi virágzás elmarad. Mészben szegény, tőzeg alapú, humuszos földkeveréket vagy A típusú virágföldet igényel. Lágy vízzel rendszeresen, a teleltetés idején azonban mérsékelten öntözzük. Földlabdája viszont ekkor sem száradhat ki teljesen. A száraz szobalevegőt meglepően jól tűri.

A hajtásfejlődés kezdetétől augusztus végéig mészmentes műtrágyával kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés: februárban vagy márciusban, de csak akkor, ha a gyökérzet már szétrepesztéssel fenyegeti a cserepet. A visszavágás a bokros növekedést serkenti. Szaporítása: fejdugványait fűthető szaporítóágyban, 20 °C hőmérsékletű talajban gyökereztetik meg.

Kártevők és betegségek

a meszes öntözővíz vagy talaj a levelek sárgulását okozhatja.