Rákvirág (Aglaonema) gondozása

A virágüzletben – ma még inkább csak külföldön – jól fejlett rákvirágok kaphatók vízkultúrában.

Valóban igen alkalmasak erre, akárcsak a rokon buzogányvirágok (Diffenbachia). Mint az utóbbiak,  a rákvirág is többnyire tarka leveleivel mutat. Szürkészöld és fehér kombinálódik a ‘Pseudobbracteatum‘ fajta hosszúkás tojásdad levelein; a ‘Silver King‘ ezüstszürke levélzetét zöld pettyek díszítik. A Fülöp-szigeteken élő alapfaj 2 m magasra nő meg, de szerényebb megjelenésű. A nálunk kapható rákvirágok mintegy félméteres törzset nevelnek, és ha szerencsénk van, a kallára emlékeztető virágzatokat is fejlesztenek. A később megjelenő piros bogyók is igen takarosak.

A közönséges rákvirág igényei

Világos, de nem napos helyet kíván. Túl sötét környezetben a levelek visszazöldülnek. Egész évben melegigényes, télen azonban hűvösebben is tartható (a hőmérséklet legfeljebb 15 °C ig csökkenthet) Tőzeg alapú földkeveréket vagy B típusú virágföldet használjunk. Márciustól augusztusig langyos, lágy vízzel bőven, a téli időszakban mérsékeltebben öntözzük. Gyakran permetezzük. Kéthetente tápoldatozzuk. Talajkultúrában évente átültethetjük. Szaporítás: nyáron hajtásdugvánnyal a vízben is meggyökeresednek.

Kártevők és betegségek

A talaj és a levegő szárazsága levélbarnulást okozhat, túl meleg és száraz levegőn vagy hidegben pedig a levelek lehullanak. Vigyázzunk: a levelek és a termések a szájba, orrba kerülve izgatják a nyálkahártyát.