Szobanövény

Rákvirág (Aglaonema) gondozása

Ez a közkedvelt növény szürkészöld leveleivel csinos, gömbölyded formájú cserjét képez.

Rákvirág jellemzői

Család: Araceae (kontyvirágfélék)

Tudományos név: Aglaonema

Származási hely: Indonézia/Malajzia.

A mintegy 50 fajt számláló Aglaonema nemzetségből nálunk mindöszsze néhány smaragdzöld, fehér foltos levelű fajt termesztenek. Örökzöld, felálló szárú, sűrűn álló hajtású évelők. Közülük legismertebb az A. commutatum, de az A. pictum, az A. roebelinii és az A. treubii is sok helyütt látható. Az A. commutatum széles lándzsás levelei 20-30 cm hosszúak, sötétzöldek, az oldalerek mentén szabálytalan szürkés-fehér foltokkal tarkítottak. Az elterjedt ‘Silver King’ ezüstösszürke levélzetét zöld pettyek díszítik.

Rákvirág virága

Szobanövényként egész évben meleg, árnyékos vagy félárnyékos helyen évekig tarthatjuk őket. Túl sötét helyen azonban a tarka levelek visszazöldülnek.

A hőmérséklet éjszaka és télen se csökkenjen 16 °C alá, mivel alacsonyabb hőmérsékleten növekedési zavarok következnek be. Legjobban zárt virágablakban, floráriumban vagy télikertben fejlődnek. 50-100 cm magas törzset nevelnek, tojás alakú vagy hosszúkás levelekkel. Néha virágoznak is, amit eredményes megporzás után vörös bogyótermések követnek.

Virágzási idő: tavasztól késő nyárig képződhetnek zöldesfehér buroklevelű torzsavirágzatok, az Aglaonemáknál azonban ennek nincs különösebb jelentősége, mivel elsősorban szép rajzolatú leveleikért tartjuk őket.

Gondozás

A növekedési időszakban gondoskodjunk bőséges öntözésről és magas páratartalomról, mint az a trópusi őserdőkből származó növényeknél szokásos. Márciustól augusztusig kéthetenként kis töménységű tápoldattal öntözzük a növényt. Télen mérsékeljük az öntözést. Mindenkor szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk.

A fiatal növényeket minden tavasszal, az idősebbeket kétévenként ültessük át B jelzésű virágföldbe, amelyhez keverjünk durva homokot.

 

Szaporítás

Új növényeket fejdugványról nevelhetünk. A dugványokat egyesével tűzdeljük kisméretű (8 cm-es) cserepekbe, tőzeg-homok keverékbe. Egyenletesen meleg környezetben 14-20 nap alatt meggyökeresednek. Nyáron hajtásdugványai vízben is könnyen meggyökereztethetők. Az Aglaonemát törzsdarabokkal is szaporíthatjuk: a megvágott darabokat tálba tűzdeljük, majd meleg helyre állítjuk. A rügyekből fiatal növénykék fejlődnek, amelyek meggyökerezés után cserépbe ültethetők.

Kártevők és betegségek

Túl száraz levegőn viaszos pajzstetvek és takácsatkák támadhatják meg. A viaszos pajzstetvek többnyire a levélhónaljakban és a levelek főerén, a takácsatkák pedig a levelek fonákján találhatók. Az utóbbiak apró termetük miatt csak nagyító segítségével ismerhetők fel. Erősebb fertőzés esetén már szabad szemmel is észlelhetők a sárgás, fehéres vagy ezüstös szívásnyomok. Az ültetőközeg és a levegő szárazsága, továbbá a túl hideg és kemény víz egyaránt levélbarnulást okozhat, túl meleg és száraz levegőn vagy hidegben pedig lehullanak a levelek.