Kerti növények

Pázsitszegfű (Armeria) – tömör virágpárnák

Gömb alakú virágával és fűcsomószerű párnájával a pázsitszegfű változatossá teszi a kertet.

Pázsitszegfű fajták jellemzői

A pázsitszegfű (Armeria) egyszerűen gondozható és igénytelen évelő növény. Drótszerű szárán örökzöld levelek és apró, labda alakú virágok ülnek. Az évek múlásával tömött, közepes nagyságú párnákat alkot, amelyek felett tavasszal fehér vagy rózsaszínű, gömb alakú virágok nyílnak.

Tengerparti pázsitszegfű

A tengerparti pázsitszegfűnek (Armeria maritima ssp. maritima) fűszerű levelei vannak, 5-30 cm magasra nő. Több jól bevált nemesített fajtája létezik. A ‘Düsseldorfer Stolz’ tömött növekedésű, 20 cm magas szárán élénkrózsaszínű virágokat hoz. A ‘Trühlingszauber’ kárminrózsaszínű virágaival 10 cm magasra nő. Lilásrózsaszínben virágzik a 30 cm magas ‘Schöne von Fellbach’, ugyanilyen magasra nő a kárminrózsaszínű ‘Splendens’. Az ‘Alba’ fajtának 15 cm magas, fehér viráglabdái vannak.

Tengerparti pázsitszegfű
Tengerparti pázsitszegfű

Borókalevelű pázsitszegfű

A borókalevelű pázsitszegfű (Armeria juniperifolia) csak 5 cm magasra nő, és egészen kicsi párnákat alkot. Levelei rövidek, majdnem olyanok, mint a fenyőtű. A növénynek nagyon jó vízáteresztő talajra van szüksége, mert rosszul tűri a téli csapadékot. Rózsaszínű fajta a ‘Rubra’ és a ‘Bevans Variety’, valamint a sötétrózsaszínű ‘Suendermannii’. Az ‘Alba’ fajta fehér színben virágzik.

Szúrós pázsitszegfű

A szúrós pázsitszegfű (Armeria pungens) nagy, rózsaszínű virágaival 50 cm magasra nő. Levelei fűszerűek és legfeljebb 10 cm hosszúak.

A pázsitszegfű azon kevés növény közé tartozik, amelyek elviselik a sós vízpermetet, ezért kiválóan alkalmas tengerpart menti kertekbe.

Pázsitszegfű gondozása

A pázsitszegfű egyszerűen gondozható évelő növény. Kiváló talajtakaró növény. Májustól júniusig virágzik. A növény napsütötte helyen tenyészik a legjobban. A nem védett, szeles helyet is elviseli. Könnyű talajt igényel. Nem kedveli a humuszos, tápanyagban gazdag talajt!

Tavasz – ültetés és trágyázás

A pázsitszegfűt májustól ültessük ki a szabadba. A meggyökeresedett növénynek minden évben adjunk fél adag granulált, összetett műtrágyát.

Nyár – az elhervadt részel eltávolítása

Vágjuk le az elhervadt virágokat, hogy a növény ne pazarolja az energiáját magképzésre.

Ősz – osztás és teleltetés

Ha az öregebb levélpárnákban lyukak képződnek, szedjük ki a pázsitszegfűt és osszuk részekre. Távolítsuk el a fás közepét, és friss külső részeket ültessük el újra. Az első fagy beállta előtt takarjuk a növényt levelekkel vagy fenyőgallyakkal.

Pázsitszegfű ültetése

A pázsitszegfű hazája a kavicsos hegyvidék vagy homokos tengerpart, ezért a napos, laza talajú helyeket kedveli. A napsütötte sziklakertben biztosítottak ezek a feltételek. A száraz, napos falkorona is megfelelő életfeltételeket kínál ennek a tavaszi virágnak, amely szeles helyen is jól tenyészik. Tömör növekedésével és örökzöld leveleivel ágyások szegélyezésére is kiválóan alkalmas. Edényes termesztésre is használhatjuk. Az edény szélére ültessük, hogy bevonhassa a peremet is.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: tavasz. A talajba dolgozzunk homokot, kavicsot és egy kevés műtrágyát A földet osszuk el
a kövek között.

2. Ültetőkanállal ássunk több gödröt, egymástól 20-30 cm távolságra úgy, hogy mutatós növénycsoportokat kapjunk.

3. Öntözzük meg, majd vegyük ki a cserépből.  Alulról nyomjuk meg alját, és vegyük ki a gyökér labdát.

4. Ültessük el a növényt. A földkeveréket nyomkodjuk le a gyökér körül. Alaposan öntözzük meg. Kaviccsal takarjuk a felszínt.

5. A virágzás után vágjuk le az elhervadt szárakat. Az első fagy beállta előtt takarjuk gallyakkal.